Na top listama najzdravijih i najkorisnijih namirnica rijetko ili gotovo nikako se nađu i krastavci čija sezona dolazi s početkom ljeta.
Uzevši u obzir da ovo povrće ima čak 96 posto vode u svom sastavu, logično je pitanje mogu li imati ikakav učinak na naše zdravlje? Odgovor je: svakako da mogu. Evo i kako.
- Krastavci vam mogu „ispumpati“ kožu i ublažiti mamurluk.
Postoje dani kada poželite da vam koža pukne poput balona: primjerice, nakon noći u kojoj ste konzumirali mnogo začinjene i slane hrane ili kada vam previše piva pretvori stomak u ogroman mjehur. E, tu nastupa naš zeleni heroj. Krastavci zapravo mogu ublažiti nadimanje kada se primjenjuju lokalno. Dermatolozi kažu da ovo povrće djeluje slično kao aloja, imaju rashlađujući i umirujući učinak koji smanjuje oticanje, iritaciju i upale. Baš kao što to rade u filmovima, izrežite nekoliko kriški prethodno ohlađenog krastavca i stavite ih na oči da smanjite oteklinu u jutarnjim satima. Takođe, nježno stavite krišku i na druge dijelove kože na kojima osjećate iritaciju i gledajte kako crvenilo lagano nestaje.
- Mogu olakšati konstipaciju.
Vlakno je hranjiva materija na koju vaše tijelo računa kako bi se stvari kretale kroz probavni sustav, a ako vam ga nedostaje, stvari će postati, najblaže rečeno, neprijatne. Da bi se to izbjeglo, važno je svakodnevno unositi 25 do 38 grama vlakana u svoju prehranu. I dok su grah, tikvice i artičoke solidni izvori vlakana, kulinarski nutricionisti podsjećaju da su i krastavci vrhunski izvor. Potrebno ih je jesti neoguljene jer se u njihovoj koži nalazi najviše nerastvorljivih vlakana, koja pomažu vašoj hrani da brzo prođe kroz probavni trakt.
- I riješiti vas lošeg zadaha.
Neprijatan zadah je najčešće posljedica viška bakterija oko vaših krajnika (ili u vašim ustima, ukoliko su vam krajnici izvađeni). Ali to se može spriječiti proizvodnjom pljuvačke koja ispire bakterije i neutralizira bilo kakve mirise koje one (bakterije) uzrokuju. A šta pojačava proizvodnju sline? Hrskavo povrće bogato vlaknima, kao što su krastavci.
- Krastavci su oružje protiv starenja.
Postoji razlog zašto su krastavci često navedeni na etiketama sastojaka za njegu kože: sadrže tri vrste fitonutrijenata – kukurbitacin, lignane i flavonoide – za koje stručnjaci kažu da pružaju dragocjene antioksidantne i protuupalne učinke koji mogu pomoći regeneriranju strukturne komponente vaše kože. To u osnovi znači da bi mogle pomoći u borbi protiv bora – što je tvrdnja za koju postoje anegdotski dokazi, ali ne i puno naučnih istraživanja. Ipak, krastavci također sadrže askorbinsku kiselinu – odnosno vitamin C – a naučnici su otkrili da mogu podstaći proizvodnju kolagena koji odstranjuje bore nastale zbog stresne svakodnevnice.
- I za kraj, krastavci pomažu kod opekotina od sunca.
Flavonoidi koji su prethodno pomenuti ne samo da imaju korisno svojstvo antioksidanta, već mogu pomoći u smanjenju boli zbog svog protivupalnog svojstva. Kafeinska kiselina koja se nalazi u povrću također može pomoći imajući u vidu njenu sposobnost ublažavanja iritacija na koži i smanjenje oteklina. Postavite hladnu krišku krastavca direktno na područje koje je spaljeno radi trenutnog – doduše privremenog – olakšanja.