Osim što su nevjerovatno ukusne, smokve su, također, i izuzetno hranjive. Sadrže sve vrste minerala: željezo, kalij, kalcij, magnezij, te dijetalna vlakna i vitamine A, B1 i B2, piše portal Prvo zdravlje.
Smokve su izuzetno slatke i postoji razlog za to – obiluju prirodnim šećerom. Osim prirodnog šećera, ove voćke sadrže i značajnu količinu vlakana (oko 5 grama ili skoro 20 posto od preporučene dnevne vrijednosti). Ta dijeltalna vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok.
Smokve se često preporučuju za reguliranje i poboljšanje funkcije crijeva, a djeluju i kao prirodni laksativ.
Umjesto da uzimate laksative da biste pokrenuli stvar, razmislite o konzumaciji svježih ili sušenih smokava kao užine. Svakodnevna konzumacija smokava može efikasno umanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva, ulceroznog kolitisa, zatvora i drugih problema s probavom.
Osim toga, smokve su:
– bogate antioksidansima
– mogu podržati održavanje normalnog krvnog pritisak
– mogu podržati zdravlje kostiju
– mogu poboljšati kvalitet ishrane i pomoći u kontroli težine.