Ekskluzivno prikazivanje: U zemlji krvi i meda u Cinema Cityju

- Advertisement -

Sarajevo će biti domaćin ekskluzivnog cjelosedmičnog prikazivanja filma „U zemlji krvi i meda“ koji je scenaristički i redateljski prvjenac Angeline Jolie, nakon čega će  film od 16. februara 2012.  biti prikazivan širom zemlje, saopćio je  Blitz film i videodistribucija.

Film „U zemlji krvi i meda“, kojim Angelina Jolie debitira kao scenaristica i redateljica, prikazivat će se ekskluzivno  sedam dana, od 22. do 28. decembra u sarajevskom Multiplex Cinema Cityju. Ovakvo prvo prikazivanje bit će ekskluzivna prilika da gledatelji u Bosni pogledaju film u kinima. Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu morat će pričekati dan duže, jer se tamo film počinje prikazivati 23. decembra. U kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije film će se početi prikazivati  od 16. februara iduće  godine.

Priča filma „U zemlji krvi i meda“ odvija se u pozadini rata u Bosni tijekom 1990.-ih godina, a film je sniman u Bosni i Mađarskoj. Scenaristica i redateljica Angelina Jolie uloge je dodijelila lokalnim glumcima iz Bosne, Srbije i Hrvatske te aktivno poticala njihove sugestije i uključenost u razvoj filma, budući da su mnogi od njih i sami bili pogođeni tim ratom.

“Životna iskustva glumaca na terenu tokom rata u Bosni uveliko su utjecala na činjenice prikazane u filmu i na njegov konačni oblik.” naglasila je Jolie. Iako je također snimljena i engleska verzija filma, u verziji koja će se prikazivati u Sjedinjenim Državama i Sarajevu glumci govore svojim maternjim jezikom, bosanskim / hrvatskim / srpskim (BHS).

Film „U zemlji krvi i meda“ donosi priču o Danijelu (Goran Kostić) i Ajli (Zana Marjanović), koji su se našli sa suprotnih strana brutalnog etničkog sukoba. Danijel je bosanski Srbin, policajac, dok je Ajla muslimanka i umjetnica. Prije rata bili su zajedno, međutim, kako nasilje preplavljuje zemlju, njihova se veza mijenja. Mjesecima kasnije Danijel služi pod zapovjedništvom svojeg oca, generala Nebojše Vukojevića (Rade Šerbedžija), kao oficir u Jugoslavenskoj vojsci. On i Ajla još se jedanput sreću kad nju trupe pod Danijelovim zapovjedništvom izvode iz stana u kojem živi sa sestrom Lejlom (Vanesa Glođo) i njenom bebom. Sukob preuzima kontrolu nad njihovim životima, pa se njihova veza mijenja, njihovi motivi i međusobna povezanost postaju dvosmisleni, a njihova odanost sve nesigurnija.

„U zemlji krvi i meda“ prikazuje  emocionalnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima, kao i posljedice nedostatka političke volje za intervencijom u društvo u sukobu. Hollywood Foreign Press Association (koji se sastoji od novinara iz svih dijelova svijeta) nominirao je 15. decembra  film „U zemlji krvi i meda“ za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stiže serija inspirisana čuvenim hororom Stephena Kinga

Najavljena je nova serija inspirisana čuvenim hororom To (It). Bill...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...