Ekonomisti: Prijedlog Vlade RS novi udar na građane

- Advertisement -

U cilju realizacije  mjera planiranih ekonomskom politikom za 2015. godinu Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) utvrdila je set reformskih zakonskih nacrta kojima je, kako je navedeno, cilj poboljšanje privrednog ambijenta i unapređenje rada javnih fondova.

I dok na jednoj strani  nova zakonska rješenja poput nacrta zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak, te nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima rasterećuju privredu, na drugoj strani otvara se bojazan da bi cijenu toga mogli platiti građani. To se prije svega odnosi na nacrt zakona o porezu na nepokretnosti kojim se predlaže  utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice u visini od 0,25 posto, te utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 posto.

Visina poreza

Prema važećim zakonskim propisima visine poreza na nepokretnosti su se kretale između 0,05 do 0,5 posto na godišnjem nivou i odluku o njima donosile su skupštine lokalnih zajednica. Prema podacima Poreske uprave RS za 2014. godinu visina poreza na nepokretnosti nije prelazila 0,30 posto i u većini od 62 grada i opštine u RS bila je 10 ili 15 posto.

U komentaru  na predloženo zakonsko rješenje ekonomski analitičar Damir Miljević ističe da je ovo još jedan korak Vlade RS „usmjeren i protiv građana i opština“.

„Na ovaj način vrši se dodatna centralizacija RS i riječ je o konceptu potpuno suprotnom evropskim standardima o lokalnoj samoupravi. Na drugoj strani ovo će biti novi udar na ionako osiromašene građane jer nije isto plaćati porez na nepokretnost u iznosu od 0,05 ili il 0,10  i 0,25 posto“, istakao je Miljević.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP)  u Narodnoj skupštini RS Krsto Jandrić ocijenio je kako je cijeli set reformskih zakona „igrokaz Vlade za građane“.

„Ja bih ovo slikovito nazvao presipanje iz jednog u drugo, odnosno nedostatkom bilo kakve strategije kako poboljšati ekonomski ambijent u RS“, istakao je Jandrić.

Negativni efekti

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS smatra da uvođenje jedinstvene poreske stope na porez nepokretnosti „nije loš zbog činjenice da se lokalnim zajednicama više neće omogućiti da samostalno u skladu s budžetskim potrebama uređuju visinu poreza“.

„Ali ostaje činjenica da će to imati negativne efekte na građane u nerazvijenim opštinama i one lošijeg socijalnog stanja kojima svaki novi udar na kućni budžet teško pada“, rekao je Salkić.

Istakao je da će stoga na predložena zakonska rješenja biti potrebno djelovati amandmanski. „Smatram da bi visinu poreza na nepokretnosti trebalo utvrditi spram stepena razvijenosti opština“, zaključio je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...