Od AHA do BHA – sve što trebate znati o kiselinama za lice

- Advertisement -

Ljudska koža odbacuje na milijarde ćelija odumrle kože svaki dan. Zapravo, smatra se da 90% kućne prašine čine mrtve ćelije kože.

Kako starimo, ovaj proces prirodnog ljuštenja se usporava ili u potpunosti zaustavlja zbog različitih faktora kao što su oštećenja od sunca, suha koža, masna koža, genetika ili neki drugi poremećaji kože.

Piše: Sanja Savić

Rezultat toga je tupa, suha ili ljuskasta koža, začepljene pore, mrlje i neujednačen ton kože. Piling je ključni korak koji pomaže koži da se očisti, izbalansira i da se oslobodi mrtvih ćelija kako bi se postigao prekrasan ten. Eksfolijacija pomaže koži da izgleda mlađe, pospješuje protok krvi, proizvodnju kolagena i poboljšava opšte zdravlje kože.

Međutim, sa toliko mnogo piling prozvoda na tržištu, ono što često predstavlja veliku dilemu jeste koji piling odabrati i šta je prikladno za naš tip kože i njene potrebe.

Da bismo bolje shvatili šta da koristimo, prvo moramo razumjeti kako oni rade i koji tipovi i uslovi kože će imati koristi od svake kategorije. Istražili smo AHA i BHA eksfoliatore – kiseline koje su postale nezaobilazan faktor u postizanju čiste i blistave kože.

https://www.instagram.com/p/BvLeTP4AB4g/

Alpha Hydroxy Acid (AHA) su kiseline dobijene iz prirodnih supstanci kao što su šećerna trska, mlijeko i grožđe. One djeluju tako što tope međustanično „ljepilo“ koje drži naše ćelije kože zajedno, kako bi pospješile prirodni proces ljuštenja. AHA kiseline se sastoje od sitnih molekula vodenih kiselina i vodotopivih kiselina.

AHA kiseline se često preporučuju kod suhe kože i kože oštećene suncem, jer ljušte površinski sloj i pospješuju sadržaj vlage u koži.

Glavna karakteristika AHA kiselina je ta što ne prodiru duboko kao BHA kiseline i njeno djelovanje je moguće osjetiti na površini kože. AHA kiseline su odlične za podmlađivanj, uklanjanja ožiljaka od akni i tamnih mrlja. U osnovi, AHA kiseline se preporučuju za gotovo sve tipove kože.

  • Glikolna kiselina: dobijena iz šećerne trske
  • Mliječna kiselina: dobivena iz mlijeka
  • Mandelična kiselina: nastala od gorkih badema
  • Vinska kiselina: dobijena od grožđa
  • Jabučna kiselina: dobijena od jabuka i krušaka
  • Limunska kiselina: dobijena iz citrusnog voća
PROČITAJTE JOŠ:  Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

Važno je napomenuti da se današnjom tehnologijom većina ovih kiselina dobija sintetičkim putem kako bi se održala stabilnost kiseline, omogućila upotreba za one sa alergijama na prirodne supstance i radi kontrole njihove snage.

https://www.instagram.com/p/BuWYaCTlLIt/

Beta Hydroxy Acid (BHA) je kiselina koja voli masnoću. U osnovi, postoji samo jedna vrsta BHA kiseline, poznatije kao salicilna kiselina.

Upotreba BHA kiseline je poželjna kod masne kože, kože sklonoj aknama i za liječenje mitisera i sitnih gnojnih akni.

Za razliku od AHA kiselina, čestice BHA kiseline mogu da prođu kroz ulje koje začepljuje pore i na taj način pomognu da se normalizuju sluznice pora i da se očiste od viška sebuma.

BHA kiseline imaju anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva, a vrlo često se preporučuju  onima koji se bore s rozaceom.

Međutim, imajte na umu da nisu svi sa rosaceom sposobni da tolerišu ovakvu vrstu pilinga, pa je najbolje prvo testirati BHA proizvod kako biste vidjeli kako vaša rozacea reaguje na njega. Za vrijeme koroštenja BHA kiselina vidljivo je manje crvenilo, a koža je na dodir manje masna, mekša je i zaglađenija, sa manje akni.

  • Salicilna kiselina: proizvedena iz kore drveta vrbe
  • Limunska kiselina: dobijena iz citrusnog voća. Smatra se dvojakom kiselinom jer može biti AHA ili BHA, u zavisnosti od njene formulacije.
PROČITAJTE JOŠ:  Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Polyhydric Acid (PHA) su najmanje poznate kiseline za njegu kože. One su slične AHA kiselinama, ali sa većim molekulima.

To znači da ne prodiru u kožu toliko temeljito i zbog toga imaju manje šanse da izazovu neželjenje efekte. PHA kiseline se preporučuju svima sa super osetljivom kožom.

Ukoliko ste u potrazi za proizvodom koji sadrži PHA, obratite pažnju na glukonolakton i laktobionsku kiselinu kod sastava vaših proizvoda.

Sljedeća stvar koju treba znati jeste kako uvesti kiseline u režim. Mnoge formule proizvoda sa AHA i BHA kiselinama su posebno dizajnirane za svakodnevno korištenje, ali bi bilo mudro uvoditi ih postepeno ukoliko se prvi put susrećete sa hemijskim pilinzima.

Dobro bi bilo da počnite sa nanošenjem proizvoda jednom sedmično – uveče, nakon čišćenja, a potpom da ga postepeno uvodite svaki drugi dan, kada osjetite da je koža spremna. Eksfolijanti ovog tipa mogu kožu učiniti fotosenzitivnom, tako da je adekvatna SPF zaštita neophodna kako bi ste zaštitili kože. Kod korištenja kiselina, korisno je znati i sljedeće:

  • Nakon što utvrdite da proizvod odgovara vašoj koži, AHA ili BHA kiseline možete nanositi jednom ili dva puta dnevno.
  • Nanesite AHA ili BHA proizvod nakon čišćenja lica i tonika.
  • Kada se AHA ili BHA apsorbuju, možete primijeniti bilo koji drugi proizvod u svojoj rutini, kao što su krema, serum, krema za oči, krema za sunčanje i / ili podloga.
  • Ako koristite aktuelne proizvode na recept, kao što su Renova, drugi retinoidi, ili neki od topičnih preparata za rozaceu, konsultujte se sa svojim ljekarom pre nego što primenite AHA ili BHA.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

Odabir pravih dodataka često je zbunjujući, jer postoji mnogo...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...