6 stvari koje trebate znati ukoliko imate osjetljivu kožu

- Advertisement -

Činjenica je da na tržištu danas postoji toliko krema i preparata za lice da ni sami nekad nismo sigurni koji odabrati.

Globalna industrija za njegu kože je u procvatu i očekuje se da će do 2025. godine dostići više od 183 milijarde dolara. I dok porast ovog tržišta za mnoge predstavlja sjajnu vijest, oni sa malo osjetljivijim tenom su često u nedoumici.

Piše: Sanja Savić

Čak i dermatolozi priznaju da odabir proizvoda, ukoliko imate osjetljivu kožu, može biti kompleksna stvar.

Srećom, postoje neki ključni savjeti koji se odnose na osjetiljivi tip kože pomoću kojih ćete lakše odabrati novi proizvod za lice. Donosimo šest stvari koje treba da znate, ukoliko spadate u ovu grupu.

  1. Jedan od najboljih pokazatelja osjetljive kože jeste nelagoda

Bol i nelagoda su najbolji pokazatelji osjetljive kože, zajedno sa povećanim potrebom za primjenom proizvoda za atopičnu kožu. Simptomi također podrazumjevaju zatezanje, peckanje, svrab i crvenilo.

  1. Okidač se možda krije u okolini ili može biti određeni sastojak

Neki od najčešćih okidača iritacija na koži su agresivni sastojci u kozmetici, ali i kožne bolesti koje narušavaju stanje tena.

Ukoliko često patite od ekcema, postoji slabost u prirodnoj zaštitnoj barijeri vaše kože, tako da iritanti i alergeni lakše ulaze i izazivaju osjetljivost. Koža koja je sklona rozacei je također više podložna crvenilu, peckanju i zatezanju. Drugi faktori koji mogu ugroziti barijeru kože (zaštitni sloj epidermisa) uključuju izlaganje suncu, zagađenje i stres.

  1. Krema za lice je vaše tajno oružje
PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Hidratacija je najvažnija stvar koju treba da znate. Hidratacija pomaže u obnavljanju kože, smiruje pečate i pukotine u epidermusu i čini da koža bude gipka i glatka. Hidratacijom, također, sprječavate  i ulazak iritanata i alergena.

  1. Pažljivo čitajte etikete na proizvodima za njegu kože

Ako imate osjetljivu kožu lica, ali volite eksperimentisati s novim proizvodima, budite oprezni. Da biste izbjegli dodatne iritacije, odlučite se na proizvode sa nježnom formulom bez mirisa, koji su namjenski dizajnirani za osjetljivu kožu. Sredstva za čišćenje neka budu bogatije teksture, a losioni i serumi hranjivi i hidratantni. Izbjegavajte sastojaka koji mogu uzrokovati kontaktni dermatitis ili prekomjernu suhoću, poput mirisa, natrijum lauril sulfata (također poznati kao SLS), sintetičkih boja, formaldehida i konzervansa kao što su parabeni. Također, pazite i na proizvode na bazi benzoil peroksida i alkohola jer mogu izazvati iritacije.

  1. Može proći vremena prije nego se pojave iritacija ili alergija

Iritacija na određeni proizvod se obično pojavi u roku od 30 minuta do jednog sata, ali za alergijsku reakciju je potrebno više vremena. Iz tog razloga, bilo bi poželjno da oni sa osjetljivom kožom uvijek prvo naprave test na proizvod na nekon manjem dijelu kože. Dermatolozi preporučuju da novi proizvod za njegu kože ne stavljate odmah na lice, već prvo na unutrašnju stranu ruke ili unutrašnji dio butine, sačekate sedmicu dana da vidite da li imate reakciju, a tek onda krenite sa korištenjem na licu. Iako zvuči komplikovano, bolje biti siguran, nego prouzrokovati alergijsku reakciju koje mogu potrajati i do mjesec dana.

  1. Kako starimo koža može iznenada postati osjetljiva
PROČITAJTE JOŠ:  Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Žene u 40-im i 50-im godinama najčešće pate od osjetljive kože. Jedna od teorija zašto je to tako jeste činjenica da imate 10 do 20 godina da razvijete alergijsku reakciju.

U tom periodu ste izloženi različitim hemikalijama iz različitih proizvoda, tako da što ste duže izloženi određenim sastojcima, veći je rizik od alergije na njih kasnije.

Ipak, bez obzira na dob, ukoliko primjetite da su simptomi osjetljive kože počeli da se pojavljuju na vašem licu, razmislite o tome da posjetite dermatologa. Važno je uvjeriti se da nema nekih drugih kožnih oboljenja ili stanja, poput atopojskog dermatitisa ili rozacee, koji također mogu izazvati ovakve simptome.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

Odabir pravih dodataka često je zbunjujući, jer postoji mnogo...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...