VW skandal koštao 16,2 milijarde eura, analitičari smatraju da će gubitak biti znatno veći od zarade

- Advertisement -

Ovu informaciju VW je saopštio na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Wolfsburgu, koju su organizovali nakon postizanja dogovora sa Agencijom za zaštitu okoline Sjedinjenih Američkih Država

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je u petak da ih je skandal s varanjem na testovima emisije gasova do sada koštao 16,2 milijarde eura. Skandal je počeo u septembru 2015. godine, kada su američki regulatori otkrili da u VW-ovim vozilima s dizel motorom postoji software koji tokom emisionog testa prikazuje lažne rezultate, javlja Andolu Agency (AA).

Ovu informaciju VW je saopštio na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Wolfsburgu, koju su organizovali nakon postizanja dogovora sa Agencijom za zaštitu okoline Sjedinjenih Američkih Država.

Prema sporazumu, VW se obavezao da će otkupiti gotovo 500.000 vozila koja posjeduju sporni software. Kompanija je odgodila saopštenje godišnje zarade dok ne bude imala preciznije podatke o troškovima. Analitičari smatraju da će ukupni troškovi od kazni, pravnih presuda i gubitaka u prodaji biti znatno veći od zarade.

Volkswagen je, također, naglasio da neće biti u mogućnosti da objavi rezultate interne istrage koju su pokrenuli zbog skandala sa emisijom, iako je bilo najavljeno da će to učiniti tokom ovog mjeseca.

Foto: Arhiv – Ilustracija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...