VW brendovi pogođeni skandalom doživjeli pad prodaje na domaćem tržištu

- Advertisement -

Podaci o prodaji od petka pokazuju da je prodaja Volkswagenovih automobila pala u Njemačkoj za 8,2 posto na 53.400 vozila. To je dio pada na svjetskom tržištu od 2,7 posto

Njemački proizvođač automobila Volkswagen AG doživio je pad prodaje na domaćem tržištu, jer se još uvijek bori sa pevazilaženjem poblema nakon što je pogođen skandalom sa automobilima koji su varali na testovima emisije dizel motora, javlja Anadolu Agency (AA). Podaci o prodaji od petka pokazuju da je prodaja Volkswagenovih automobila pala u Njemačkoj za 8,2 posto na 53.400 vozila. To je dio pada na svjetskom tržištu od 2,7 posto.

Uporedo s tim. prodaja u Kini je porasla za 3,6 posto na 245.400 vozila. Porast od devet posto zabilježen je i u centralnoj i istočnoj Evropi, gdje je prodano 18.900 automobila.

Volkswagen se suočava sa novčanom kaznom, troškovima opoziva i isplatom civilne štete zbog automobila koji su imali softver koji je u SAD-u i drugim zemljama varao na emisionim testovima. Ovim skandalom pogođeno je oko 11 miliona vozila. Kompanija je uputila javno izvinjenje i obećala da će popraviti nedostatke na svim svojim modelima, uključujući Seat, Audi i Škodu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...