Volkswagen: Uskoro popravka modela sa spornim softverom u SAD

- Advertisement -

Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagena (VW) kaže da je optimističan i da se nada kako će američki ekološki regulatori u narednim sedmicama ili mejsecima dozvoliti popravke vozila sa dizel motorima koji su varali na testovima emisije gasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Deiss je istakao da vodi konstruktivne razgovore sa Agencijom za zaštitu životne okoline u Sjedinjenim Američkim Državama. Dodao je da je u Evropi njegova kompanija već dobila dozvolu da krene u realizaciju projekta popravke spornog softvera kojim su bili opremljeni dizel motori VW-ovih vozila. Popravke će početi ovog mjeseca, a većina vozila će biti njom obuhvaćena do kraja godine.

Međutim, problem sa vozilima u SAD-u je taj što vozila emituju i do 40 puta više otrovnog azot oksida, nego što je dozvoljeno. U Americi je skandalom pogođeno oko 500.000 automobila, a sve ukupno širom svijeta ok o11 miliona.

Diess se tokom gostovanja na jednoj američkoj televiziji izvinio za skandal.

“Optimista sam i uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje. Zajednički ćemo donijeti paket mjera, koji će prije svega zadovoljiti naše kupce, ali i regulatore u SAD-u“, kazao je Deiss.

Volskwagen se nalazi u pregovorima sa američkim regulatorima u trenutku kada se suočava sa novčanom kaznom od 18 milijardi dolara zbog kršenja saveznog zakona o čistom vazduhu. Također, VW se suočava sa nizom pojedinačnih tužbi koje bi mogli podići nezadovoljni kupci. Kompanija u septembru prošle godine priznala da je softver koji vara na testovima emisije gasova bio u pojedinim VW vozilima sa dizel motorima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...