Vestager optužila Google: Android krši pravila tržišnog natjecanja EU

- Advertisement -

Evropska unija (UN) optužila je američki internet pretraživač Google da putem operativnog sistema Android vrši dominaciju na tržistu i na taj način krši pravila o tržišnom natjecanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager, na konferenciji za novinare u Briselu, izjavila je kako je EU ustanovila da se operativni sistem Android i aplikacije Googlea kose sa pravilima o tržišnom natjecanju EU-a.

Vestager je dodala kako Google vrši zloupotrebu dominacijom kroz aplikacije na mobilnim telefonima, o čemu će biti i obaviješteni. Prema riječima Vestager, danas se većinski dio internet prometa zasniva na pametnim telefonima i tablet računarima, i oni zauzimaju važno mjesto u životima ljudi.

“Oko 80 posto ovih uređaja koristi operativni sistem Android. Kompanije koje su dominantne na tržištu trebaju se kretati na način da ne budu prepreka za konkurenciju. Prema našem istraživanju, Google je narušio konkurenciju na tržištu”, poručila je Vestager.

Naglasila je također kako je operativni sistem Android formiran na način da u sebi već ima instaliran internet pretraživač Google. Na taj način, kako je istakla, nanosi se šteta drugim konkurentnim internet pretraživačima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...