Velika akcija: Desetine uhapšenih u BiH

- Advertisement -

Oko 626 kilograma kokaina, te skoro 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane zaplijenjeno je širom Evrope u velikoj akciji Europola, u kojoj je učestvovala i BiH, a zbog niza krivičnih djela uhapšeno je 566 osoba, od čega više desetina u BiH, pišu Nezavisne.

U akciji JAD, kako je saopšteno iz Nacionalne zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom, učestvovali su Tužilaštvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Služba za poslove sa strancima, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, itd.

“Tokom akcije na prostoru BiH u aktivnostima je učešće uzelo 3.485 policijskih službenika”, navedeno je u saopštenju.

U BiH su kontrolisane 17.882 osobe, 7.944 vozila, 216 prostorija, 2.701 paket itd.

“U okviru akcije na području BiH uhapšeno je 36 osoba ili je prema njima preduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje”, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Nova hapšenja u Sarajevu: Dvije osobe privedene zbog krađe i ugrožavanja sigurnosti

Među uhapšenima u BiH ima stranaca, ali i bh. državljana, a oni su uglavnom hapšeni zbog droge i oružja.

Kada su u pitanju sve evropske zemlje u kojim je akcija izvedena, kako je saopšteno, zapljene uključuju i 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina.

Nađeno je i šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije vazdušne puške, 20.206 komada municije.

Među uhapšenima, ukupno posmatrano sve zemlje, ima 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem itd.

U akciji je, širom Evrope, učestvovalo čak 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage. Provjerene su, dodaje se u saopštenju, 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

Kako su saopštili nadležni, od 13. do 18. novembra tijela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

PROČITAJTE JOŠ:  Presuda za porodično nasilje u BiH: Tavom tukao ženu, sjekirom pokušao ubiti rođaka, a brata polio - benzinom

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima, pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage”, saopštio je MUP Hrvatske.

Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je koordinisao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a”, istaknuto je u saopštenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Povlači se “Milka Oreo Bar” s bh. tržišta: U čokoladi pronađeni komadići plastike

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Kamion na magistralnom putu M-17 kod Zenice udario 73-godišnju staricu

U saobraćajnoj nesreći koja se večeras oko 18.10 sati...

Zašto su fudbaleri ubili MMA borca: Ubice su poznati kao problematični momci

Fudbaleri Marko Daničić i Vasilije Gačarević, osumnjičeni za ubistvo...

Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je u...

Odbjegli voz vozio bez mašinovođe skoro sat i po, zaustavljali ga i kamenjem

Odbjegli teretni voz u sjevernoj Indiji prešao je oko...