Sve spremno za izgradnju posljednje dionice sarajevske zaobilaznice

- Advertisement -

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 9,5 miliona maraka i 4,2 miliona za imovinskopravne odnose, što znači da će projekat koštati oko 14 miliona maraka

Uručenjem građevinske dozvole za početak gradnje prve faze LOT-a 2C stekli su se uslovi za izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić taj dokument uručio je Mirsadu Dizdareviću, koordinatoru projekta Sarajevska zaobilaznica iz JP Ceste FBiH.

Vezani sadržaj: Video: Sarajevska zaobilaznica iz zraka

“Velika je stvar da ulazimo u izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice. Ta priča traje deset godina. Naime, toliko je prošlo od kada je Vlada FBiH uzela kredit za izgradnju Sarajevske zaobilaznice. U junu ove godine taj kreditni aranžman se zatvara, a sredstva koja se ne povuku do tada, više se ne bi mogla iskoristiti. Taj dio saobraćajnice uopće nije bio isprojektovan niti su bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, tako da smo krajem prošle godine obavili razgovore sa predstavnicima JP Ceste FBiH, premijerom Vlade FBiH i dogovorili da krenemo u relizaciju ovog značajnog projekta. Općina je u saradnji sa Kantonom Sarajevo preuzela obavezu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a Ceste FBiH proceduru odabira izvođača radova i finansiranje izgradnje LOT-a 2c“, izjavio je načelnik Semir Efendić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu oduzeta tri automobila, iznos neplaćenih kazni skoro 40 hiljada KM

Dodao je dok budu trajali radovi na prvoj fazi koja obuhvata i sam objekat mosta (pergole) preko željezničke pruge, riješit će i ostatak imovinsko-pravnih odnosa.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 9,5 miliona maraka i 4,2 miliona za imovinskopravne odnose, što znači da će projekat koštati oko 14 miliona maraka.

Izgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice je od izuzetne važnosti za glavni grad BiH. Osim što će dodatno smanjiti saobraćajne gužve, iako su one sa izgradnjom prvog dijela Sarajevske zaobilaznice u velikoj mjeri smanjene, ona na neki način predstavlja preduslov da se u Sarajevu u budućnosti krene u realizaciju izgradnje autoputa, koji bi se spajao sa LOT-om 2c do željezničke stanice i dalje.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Koordinator projekta Mirsad Dizdarević je kazao da će izvođač biti uveden u posao za nekoliko dana, a radit će se najzahtjevniji dio trase.

„Nakon potpisivanja ugovora sa odabranim izvođačem radova, izvođač će biti uveden u posao. Ovim projektom grad Sarajevo će na najbolji mogući način riješiti pitanje ulaska i izlaska iz grada, na vrlo kvalitetan način. Naše su procjene da će prva faza biti završena za četiri do pet mjeseci“, rekao je Dizdarević. Radove će izvoditi respektabilne domaće kompanije Euro-Asfalt i ŽGP, koje su uspješno uradile i LOT 1 i 2 Sarajevske zaobilaznice.

Izvođenje radova neće uticati na odvijanje saobraćaja, odnosno neće biti saobraćajnih gužvi, jer će se radovi izvoditi van koridora gradskih saobraćajnica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...