U Ukrajini poginulo 501 dijete, parlament poziva međunarodnu zajednicu da reaguje

- Advertisement -

Vrhovna vlada Ukrajine saopštila je danas da je od početka invazije Rusije poginulo 501 dijete, povrijeđeno 961, dok se kao nestalo vodi 401, te je pozvala međunarodnu zajednicu da konsoliduje napore za zaštitu i oslobađanje ukrajinske djece.

U saopštenju se navode podaci koje je prikupio UNICEF, ocjenjujući da je “oko 20 hiljada djece nasilno deportovano na teritoriju Rusije sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine ili teritorija koje su bile pod ruskom okupacijom”.

– Prema dostupnim informacijama, više od 1.000 ukrajinske djece nalazi se na teritoriji Bjelorusije u okviru odluka samoproglašenog predsednika Republike Belorusije, kao i pojedinačnih odluka savezne države, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Parlament navodi da zločini nad ukrajinskom djecom predstavljaju grubo kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta iz 1989. godine i da Rusija odvodi djecu navodno na odmor i rehabilitaciju, a u stvarnosti ih nasilno zatvara, ne dozvoljavajući im da se vrate roditeljima.

– Rusija ne daje spiskove deportovane djece i odbija da vodi pregovore oko njihovog povratka. Zbog protivljenja ruske strane, od početka sveobuhvatne oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, vraćeno je samo 361 dijete, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Samo u BiH: Krava blokirala prelaz do granice u Trebinju

Vrhovna vlada Ukrajine zato poziva međunarodnu zajednicu da usvoji odgovarajuće odluke u vezi sa odlučnom osudom prinudne deportacije ukrajinske djece i da izrazi javnu podršku djelatnosti Međunarodnog krivičnog suda, posebno u pogledu istrage i krivičnog gonjenja za zločine genocida.

Parlament je pozvao Vladu Ukrajine da preduzme sve moguće mjere da se komesaru Savjeta Evrope za ljudska prava, visokom komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Komitetu UN-a za prava djeteta prenesu kompletne liste deportovane djece od 2014. godine do sada.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Voz Ćiro ipak stiže u Sarajevo, biće upotpunjena Bistrička stanica

U Sarajevo ipak stiže voz "Ćiro" čime će se...

Šok za Hrvatsku: Albanija povela golom Ćazima Laćija

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije u Hamburgu igraju svoj...

Obdukcija tijela potvrdila: Smrt muškarca u pritvoru zeničke policije je bila nasilna

Obdukcija preminulog u pritvorskoj jedinici PU Centar u Zenici...

Napao suprugu, ona ga teško pretukla i izbacila pred Dom zdravlja u Gradišci

Muškarca, koji je sa povredama po cijelom tijelu pronađen...

Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Fudbaleri Hrvatske i Albanija danas će odmjeriti snage od...