TI: Sport je postao pokvaren i dužni smo učiniti sve da se to promijeni

- Advertisement -

„Globalni izvještaj o korupciji u sportu pruža sveobuhvatan prikaz koruptivnih rizika i navodi preporuke vodećih svjetskih stručnjaka o tome kako sport učiniti stvarnim pokretačem pozitivnih promjena u društvu. Čitav niz nedavnih međunarodnih korupcijskih afera pokazao je da je sport izložen velikim korupcijskim rizicima. Pri tome ne mislimo samo na nogomet, već i afere u atletici i tenisu“, navodi se u istraživanju Transparency Internationala, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada kao navijači navijamo za neku momčad radosni smo kada pobijedimo, a tužni kada gubimo. No kada se rezultati ne zasnivaju na poštenoj igri, konkurenciji i poznatim pravilima, već na korupciji i nepravilnostima osjećamo se poniženo i prevareno”, istakao je Cobus de Swardt, direktor TI.

U istraživanju sudjelovalo je 25.000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69 posto anketiranih nema povjerenje u Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA), ali da njih 50 posto smatra da joj treba dati priliku kako bi se vratio ugled FIFA-i. To je moguće samo kroz transparentan postupak izbora novog rukovodstva za nekoliko dana i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

„Hrvatski navijači, ali i građani imaju pravo biti dio ne samo hrvatskog nogometa već i svi ostalih sportova. Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti, mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta. Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstva sportskih saveza kako bi se zaštitio integritet i poštenje svih aktera uključenih i sport“, rekla je Davorka Budimir, predsjednica TI Hrvatske, dodavši:

„Hrvatski olimpijski odbor još u travnju 2015. godine obećao je otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, a zaštitio sport kao takav. Obećanje do danas nije ispunjeno“.

Zaštitite hrvatski sport u cjelini od podmićivanja, manipuliranja, komercijalizacije i politizacije, poručila je Budimir, naglasivši:

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

„Neka sponzori hrvatskog sporta svoje donacije i ugovore daju transparentno na uvid javnosti kako bi se osigurala ista razina odgovornosti za koju se zalažu u svom svakodnevnom poslovanju. Da bi se spoznali stvarni razmjeri nedostataka integriteta u sportu prikupite stvarne podatke i prevenirajte korupciju. U procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport, je važno područje koje okupira mnoge generacije. Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo“.

– Sutra prezentacija izvještaja u Sarajevu –

Transparency International Bosne i Hercegovine sutra će u Sarajevu predstaviti Globalni izvještaj o korupciji u sportu. Prezentaciji će prisustvovati Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i Sead Lisak, direktor Agencija za prevenciju korupcije BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...

DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Danas je tačno 30 godina od osnivanja Sportskog društva...

Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Nakon najuspješnije takmičarske sezone za Elvedinu Muzaferiju i bh....