Sutra počinje nastava u školi na Vračaru, posebna prisutnost policije tokom nastave

- Advertisement -

Devetnaest dana nakon tragedije u “OŠ Vladislav Ribnikar” u kojoj je poginulo desetoro ljudi, učenici ove škole vraćaju se u svoje klupe.

Državni sekretar u MUP Danilo Stevandić istakao je da su djeca u školama Srbije sigurna i bezbjedna. On je naveo i da će u “Ribnikaru” biti povećano prisustvo policajaca. Također je istakao i da je do sinoć u 19 časova predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, što, kako navodi, govori o ličnoj odgovornosti građana.

Poslije dvije masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić izjavio je da se država nalazi uvijek na mjestu na kome treba da bude – uz svoje građane, piše SrpskaInfo.

Stevandić je podsjetio da su pripadnici MUP efikasno uhapsili osumnjičene za dva zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

– Od početka godine zabilježen je trend smanjenja krivičnih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbjednosnih izazova. Stanje bezbjednosti je stabilno- rekao je Stevandić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nevjerovatna scena kod Mašinskog fakulteta: Autobus se prepolovio

Prema njegovim riječima, djeca u školama u Srbiji su sigurna i bezbjedna.

– Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbjednosti učenika i škola. Na obezbjeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika – naveo je Stevandić.

O bezbjednosti u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Istakao je da će u OŠ “Vladislav Ribnikar”, gdje sutra počinje nastava, biti u dvije smene pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza.

– Ukupno šest policijska službenika biće u smjeni. Osim njih, biće angažovane starješine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbjednosne prioritete i pažnju usmjere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji – naveo je Stevandić.

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

PROČITAJTE JOŠ:  FUP u Mostaru uhapsio jednu osobu zbog prijetnji ubistvom

– U toku je operativni rad na otkrivanju tih djela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmjena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca – naveo je Stevandić.

Prema njegovim riječima, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

– Uspjeli smo da otkrijemo četiri počinioca, za tri su podnijete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrdili da su djeca do 14 godina – rekao je Stevandić, piše RTS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Uhapšen Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za ubistvo djevojčice Vanje

Ljupčo Palevski – Palčo, prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje...

Još jedna osoba uhapšena zbog ubistva djevojčice Vanje

Još jedna osoba uhapšena je u vezi sa otmicom...

Državljani Rusije i Švedske uhapšeni na Sarajevskom aerodromu

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Aerodrom Sarajevo,...