Strongman Swimming: Čovjek koji je najduže plivao – 157 dana u moru

- Advertisement -

Strongman Swimming – Ross Edgley je 4. 11. 2018. postao prva osoba koja je preplivala put oko kopna Velike Britanije.

Dok on sada radi svoje prve korake na suhom terenu, pogledaj glavne događaje koji su obilježili njegovo nevjerojatno putovanje.

Ross Edgley se vratio u Margate u Velikoj Britaniji nakon 157 dana provedenih u moru.

U nedjelju 4. novembra 2018. u 8.30 sati, stigao je na isto mjesto s kojeg je započeo nevjerovatno putovanje pet mjeseci ranije. Uz to, srušio je ni manje ni više nego četiri svjetska rekorda.

Juni

Ross kreće iz Margatea

Ispraćen od strane svojih prijatelja, obožavatelja i lokalnih uglednika, uključujući gradonačelnika Margatea, Ross je 1. juna 2018. zaronio u Engleski kanal s obale Kenta.

Foto: Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Iako je napredovao u prvih šest sati plivanja, javili su mu se bolovi u vratu uzrokovani iritacijom.

Preko Doverovog tjesnaca

U prvoj sedmici na moru, Ross je izbjegavao trajekte i teretne brodove dok je prelazio Doverov tjesnac.

Foto: Harvey Gibson / Red Bull Content Pool

Na jednom od najprometnijih brodskih kanala na svijetu svakodnevno prođe između 500 i 600 brodova. Ross je imao priliku za sprint prije nego što mu trajekt presiječe put.

Sol u ustima i iritacija na vratu

“Jutros sam se probudio s komadićima jezika na jastuku”, Ross govori u kameru, izvlačeći komad jezika kako bi to dokazao. Sol mu je nagrizala jezik, a ljuštenje kože na vratu izgledalo je tako su ga fanovi na društvenim mrežama prozvali ‘Rhino Neck’.“

Kako bi zaustavio iritaciju, Ross je odlučio polijepiti traku na vrat, odrezati plivačko odijelo pa čak i plivati bez njega što ga je skoro dovelo do ozbiljne hipotermije. “Bila je to teška sedmica, neću lagati”, priznao je Ross.

Drugi najprometniji kanal

Nakon osvajanja Doverovog tjesnaca, Ross se suočio s drugim britanskim najprometnijim kanalom: Portsmouthovim prometnim kanalom. Imao je 20 minuta za preplivati ga, ali je ozlijedio rame.

Nije imao izbora osim uložiti zadnje atome snage i odraditi šest kilometara na vrijeme. Bilo je gusto, blago rečeno.

Napad meduza

Nakon 20 dana na moru, Ross se naučio nositi sa slanim usnama i iritacijom na vratu te je pronašao ritam plivanja koji mu odgovara. Ali, ocean je imao druge planove:

“Baš kad sam pomislio da sam ovo shvatio… meduza!”, rekao je Ross. Nakon desete meduze, Ross je odlučio zaroniti… ravno u meduze! Kako bi mu zaštitili lice, posada je Rossu osigurala masku u stilu ninje.

Ross upoznaje vojsku

Kako je Ross prelazio u Devon, tako je iskusio i jedan neobičan posjet, onaj britanske kraljevske mornarice. Ross se popeo na brod kako bi si podigao moral i izazvao mornaricu na utrku – vojni brod protiv jednog plivača. Rossu je dodijeljen trofej… s razlogom.

Juli

Svjetski rekord No.1: prva osoba koja je preplivala cijelu Južnu obalu Velike Britanije

“Ovo je vjerovatno najvažnija točka Great British Swim projekta do sada”, rekao je Ross kad je prošao Land’s End i postao prva osoba koja je preplivala cijelu dužinu Engleske Južne obale. Ross je postavio još jedan rekord tada nakon što je preplivao 25,75 km za devet sati.

Bristolski kanal

“Rhino Neck dolazi!” Ross je najavio svoj dolazak prije ulaska u Bristolski kanal. Pred njim su bili najteži morski uvjeti, valovi i plima. “Tri dana Bristolskog kanala, uf, bio je to do tada najteži dio ovog pothvata. Brutalno.” A onda? Onda mu je podršku pružio jedan suputnik – morski pas.

Preko Irskog mora

Još jedan plivački rekord ovog projekta dogodio se kad je Ross preplivao 97 kilometara preko Irskog mora. Do tog trenutka ovo je bilo najduže što je Ross plivao – 16,3 nautičke milje u jednom uronu. Ipak, nisu sve bili cvjetići, sunce i dupini: “Noćno plivanje je strašno. Čak se neću ni truditi da vam to uljepšam.” priznao je.

Foto: Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Avgust

Na pola puta

Nakon što je plivao 1 411 km te prošao Englesku, Wales, Irsku i Škotsku, Ross je došao do službene polovice Great British Swim rute. Glavna prekretnica kako je rekao, bila je nastaviti plivati u smjeru kazaljke na satu do Margatea. “Sada krećemo odbrojavati dane do povratka, ne brojimo više dane koliko smo na moru.“

Svjetski rekord No.2: najduže dana provedenih plivajući u moru

Great British Swim postao je projekt s najdužim periodom plivanja u moru ikada, objavio je Ross 14. avgusta. Prešao je prethodni rekord od 73 dana, postavljen 1998. godine od strane Benoît Lecomtea. No, s još oko 1 448 km koliko je trebao prijeći, ništa nije vrijedilo. Da se Ross nije vratio do Margatea, ovaj rekord bio bi nevažeći, a pothvat bi se vodio kao DNF (Did not finish). Napetost je rasla.

Foto: Harvey Gibson / Red Bull Content Pool

Prijatelji iz dubine

“Danas me Škotska odlučila iznova iznenaditi”, rekao je Ross nakon jutarnjeg kupanja s morskim psima. “Još uvijek nisam sasvim siguran kako se osjećam oko dijeljenja ovog bazena s morskim psima”, priznao je kroz smijeh prije nego što se vratio u vodu.

Ipak, veću zabrinutost cijelog tima izazivale su orke – “To su kitovi ubice koje mi se baš ne sviđaju”, rekao je Ross.

“Pokušavam izgledati što je moguće više obično”, što uključuje rast brade i ne tuširanje 82 dana.

Svjetski rekord No.3: Od Lands Enda do John O’Groatsa

Kada je dostigao John O’Groats, Ross je shvatio da je srušio još jedan rekord – prešao je 1 448 kilometara u 62 dana što ga je učinilo najbržim čovjekom koji je ikada plivajući stigao od Land’s Enda u John O’Groats.

Foto: Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Kao i uvijek, Ross je bio nevjerovatno skroman zbog svog podviga – “Osjećam se odlično, ali iskreno, srušiti ovaj rekord mi nikada nije bila namjera.“

Septembar

Doček za pamćenje

Ross je plivao 6,6 km preko škotske uvale Moray Firth, utrkujući se s vremenom prije oluje. Njegov život u ovom se trenutku sveo na onu ‘jedi, plivaj, spavaj, ponovi’ pa je više vremena provodio plivajući nego spavajući. Dijelovi prijelaza bili su brutalni – “Nije bilo predigre, bio je to zamah ravno u valove” rekao je Ross.

U trenucima predaha, uživao je u privatnom zračnom showu Red Bull Matadora koji su obilježili njegov 100. dan na moru. “Bila je to proslava mog plivačkog uspjeha koju neću nikad zaboraviti.“

Foto: Harvey Gibson / Red Bull Content Pool

Oluja Ali na vidiku

Kad se približila oluja Ali koja je trebala pogoditi istočnu obalu Škotske, Ross i ekipa su bili primorani povući se u luku Dunbar. Kako kaže Ross, došlo je to u najgore vrijeme, onda kada bi radije plivao usred uragana nego sjedio u luci. Ipak, s olujom snage kakva je bila najavljena za oluju Ali, Ross je shvatio da se možeš takmičiti sa samim sobom, ali ne i protiv Majke prirode.

Natrag u Englesku

„Great British Swim ekipa se vratila u engleske vode i osjeća se nevjerovatno“, rekao je Ross prolazeći kroz bazen meduza koje su očito čuvale granicu.

Oktobar

Prolaz pored rodnog mjesta

Bila je to posebna proslava kad je Ross plivao pored svog rodnog Lincolnshirea. Ali, na ovom putovanju uspjeh nikad nije bio besplatan – za doći do tamo morao se boriti s brodovima i mutnim vodama u Humberu, još jednom glavnom kanalu za transport.

S jednim satom na raspolaganju za prelazak, da nije uspio “u osnovi bih igrao skrivača s divovskim brodom”. I voda je bila drugačija od one kakvu je dosad doživio: “To nije bila samo voda, mislim da sam plivao u fekalijama.”

Storm Callum kao poklon za rođendan

Kad oluja Callum pogodi obalu, bolje ti je da si na sigurnom. Zato su se Ross i ekipa još jednom morali skloniti, a to je izgledalo „kao da je oluja Callum veći, bjesniji brat oluje Ali”, rekao je Ross kojeg je na 33. rođendan posjetila ova oluja.

„Ako ikad trebaš uzeti pauzu od ovakvog putovanja, danas je taj dan.“ rekao je Ross s vikinškom kapom na glavi dodajući da je godinu stariji, iskusniji i još uvijek pokušava biti debeljuškasti stari morski Buda.

Ušće Temze kao posljednji izazov

Put prema Margateu činio se sve kraćim. S lošim vremenom koje su najavili meteorolozi, Ross je shvatio da će ovo putovanje do samog kraja biti borba. Ušće Temze, mjesto gdje se rijeka Temza susreće s vodama Sjevernog mora, pokazalo se kao finalna prepreka do ostvarenja cilja.

Novembar

Svjetski rekord No.4: Prvi čovjek koji je preplivao cijeli put oko kopna Velike Britanije

U nedjelju, 4. novembra 2018. Ross je završio svoju plivačku avanturu i postao prva osoba koja je preplivala put oko kopna Velike Britanije bez izlaska na kopno. Čak 400 navijača skočilo je u ledenu vodu kako bi plivali uz Rossa zadnji kilometar do svjetskog rekorda. Ross Edgley se vratio na Margate plažu, 157 dana nakon što je krenuo.

Još neke činjenice…

 • Kad je napustio Margate, Ross Edgley nije smio izaći na kopno do kraja avanture kako bi rekord bio važeći. Avantura je prema prvom planu trebala trajati 100 dana jer je Ross smatrao da samo tako može reći da je bio u pravoj avanturi.
 • Rossova misija nije bila samo o pomicanju granica. On se nadao da će svojim pothvatom inspirirati druge i potaknuti ih da izađu iz svoje zone udobnosti, prihvate izazov, prijave se za triatlon, potrče ili zaplivaju.
 • Ross je ranije ove godine pokušao plivati s otoka Martiniquea na otok Sv. Lucija vezan za stablo. Namjeravao je plivati 40 km od tačke do tačke, ali je struja bila potpuno protiv njega te ga je neprestano vukla natrag. Iako nije stigao do obale, na kraju je plivao više od 100 km. Kako i sam kaže, dok je sportaš u njemu bio zadovoljan time, avanturist je imao nedovršen posao.
 • U teoriji, plima se mijenja svakih šest sati što je značilo da je Ross mogao plivati dva puta dnevno po šest sati. Ipak, prema njemu, osoba se treba dobro zapitati može li to – plivati noću, ili po najjačem suncu, a nekad i po nemogućim vremenskim uvjetima.
 • Tijelo se u ovakvim uvjetima ponaša drugačije i pokušava odbaciti slanu vodu. Ross je bio svjestan da će ga ova avantura možda slomiti. Koža u slanoj vodi nakon nekog vremena postane kao skuhana, a odijelo postaje sve neugodnije.
 • Bila je to partija šaha s Majkom prirodom – plivati 50 kilometara dnevno, ponekad i kroz valove visine tri metra.
 • Ross je bradu pustio kako bi ga zaštitila od meduza.
 • Ross je za vrijeme trajanja projekta spavao dva puta u 24 sata. Dan mu je izgledao tako da je šest sati plivao, zatim šest spavao i tako 157 dana.
 • Ross je imao nekoliko plivačkih odijela jer je tim pretpostavio da će do kraja projekta izgubiti na kilaži.
 • Od prvog do zadnjeg dana na moru Ross je pojeo 610 banana.
 • Prosječno je unosio između 10 000 i 15 000 kalorija na dan.
 • Rossa je opeklo 37 meduza.
 • Iako je plivao 157 dana, već je 74. dana Ross ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je najduže plivao.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...