Srbija “razmatra” povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na Kosovo?

- Advertisement -

Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija “razmotriti” povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na kraju grada, nakon čega je Petković zakazao vanrednu konferenciju za novinare u vladi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:  “Teška industrija” proslavila 50 godina koncertom u Lisinskom

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije “nastavlja s protivpravnim i nasilnim akcijama” kojima je cilj “okupacija sjevera Kosova”, većinski naseljenog Srbima.

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz podršku Beograda odbijaju pa su njihovi predstavnici u znak protesta napustili kosovske institucije, prenosi Crna-hronika.

PROČITAJTE JOŠ:  Požar u proizvodnji baruta: Pet radnika povrijeđeno u eksploziji u fabrici u Srbiji

Poslije niza pritisaka iz Brisela i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sistem uprave na cijeloj teritoriji Kosova, dok Beograd insistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU-a, obavezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana imati “važne razgovore”, a “kad dođe vrijeme”, o zaključcima će izvijestiti javnost.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nova hapšenja u Sarajevu: Dvije osobe privedene zbog krađe i ugrožavanja sigurnosti

Sarajevski policajci u ponedjeljak su uhapsili dvije osobe, sapćeno...

Drama u Tuzli: Zabio se u policijsko vozilo pa pokušao pobjeći, uhvaćen je

Na ulicama Tuzle danas se u poslijepodnevnim satima odigrala...

Lav ubio čuvara zoološkog vrta

Čuvara zoološkog vrta na nigerijskom univerzitetu ubio je jedan...

Sarajevski policajac dobio godinu zatvora: Sa ženom ukrao njenom suprugu 80.000 KM

Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom presudom osudio Davora...