Vlado Čapljić: Pokušavaju nam objasniti da se ovdje fudbal igra od ’90.

- Advertisement -

Legendarni fudbaler i trener Željezničara Vlado Čapljić zadovoljno konstatuje da mu prija pogled na tabelu Premijer lige BiH posle tri odigrana kola. U intervjuu za Anadolu Agency (AA), čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u sarajevskom fudbalu, uveren je da će se titula ove sezone vratiti na Grbavicu.

“Sarajevo je već dve godine šampion i mislim da je došlo vreme da titula promeni vlasnika. Pratio sam početak prvenstva, vidim da je Željo lepo skockao ekipu i da su pokazali najviše u prva tri kola. Pobediti Velež s 3:0 je dokaz kvaliteta, tim pre što su ‘rođeni’ u mostarskom okršaju protiv Zrinjskog jasno stavili do znanja da će ove sezone biti tvrd orah svakoj ekipi. Svakako da će Sarajevo, Zrinjski i eventualno Široki držati korak u borbi za prvo mesto, ali su svi oni ispoljili određene oscilacije na startu šampionata. Zato tvrdim da je Željo najozbiljniji kandidat i bio bih presrećan ukoliko se titula vrati na Grbavicu”, rekao je Čapljić.

Legendarni fudbaler i trener Željezničara Vlado Čapljić ( Nebojša Petrović – Anadolu Agency )

Čudno je igrati fudbal pred praznim tribinama i u sablasnom ambijentu.

“Igrao sam za Željezničar u najslavnijem periodu sarajevskog fudbala i znam šta znače pune tribine Koševa ili Grbavice. Navijači bukvalno nose svoje ljubimce i predstavljaju 12. igrača na terenu. Doduše, novonastale okolnosti možemo da posmatramo i iz drugog ugla. Želji će biti lakše da na strani dolazi do bodova, jer neće imati protiv sebe pritisak publike koji u nekim malim sredinama ume itekako da ga izbaci iz koloseka. Dakle, ima tu i pozitivnih detalja, ali je svima u interesu da se situacija s koronom što pre normalizuje i da se fudbal ponovo igra u prepoznatljivom ambijentu”, izjavio je Čapljić.

Od svih klubova za koje je nastupao tokom karijere, Čapljić je najbolje upoznat sa situacijom u Partizanu.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

“Živim u Beogradu i normalno je da najviše vremena provodim na stadionu u Humskoj i na terenima Sportskog centra Teleoptik. Crno-beli su ušli u prvenstvo s velikim ambicijama, ali nije sve krenulo kako smo želeli. Posle veoma teške i komplikovane pobede protiv Napretka, usledio je neočekivani kiks u Novom Pazaru i tek smo s Javorom iz Ivanjice pokazali svoje pravo lice. Partizan nema drugog izbora nego da napadne duplu krunu i da na taj način stane na put dominaciji ‘večitog rivala’ (Crvena zvezda op.a). Ne brinem zbog bodovnog zaostatka, bitno je nastaviti u pobedničkom ritmu i u derbiju s Crvenom zvezdom iskoristiti šansu za povratak na čelo tabele”, rekao je naš sagovornik.

Nekadašnji libero Partizana apostrofira ulogu stranaca u timu Sava Miloševića i poručuje da će oni biti najjače oružje u pohodu na trofeje i na plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

“Čini mi se da je Partizan apsolutno pogodio s izborom stranaca. Asano, Sadik, Suma i Natko, sva četvorica imaju veliki kvalitet i zaslužuju da budu tu gde jesu. Svojim iskustvom doprinose razvoju mlađih igrača, a fudbalskom veštinom prave očiglednu razliku na terenu. To i jeste poenta kada dovedete stranca, da bude duplo bolji od nekog domaćeg igrača i da na taj način opravda uložena sredstva. Korist je obostrana, a u tom slučaju i deca iz omladinske škole lakše stasavaju jer imaju pored sebe lidere koji znaju da ih usmere na pravi put”, ispričao je Čapljić.

Postoji još jedan klub u regionu koji u Vladi budi najlepšu moguću emociju.

“Dinamo je u moje vreme bio tek četvrti klub velike četvorke. A sada su daleko ispred svih i već godinama nemaju ravnopravnog rivala u Hrvatskoj. Uspela je Rijeka jedne sezone da im pomrsi račune, sada se Osijek budi, voleo bih da se i Hajduk vrati u trku za titulu. Meni je pre svega bitno da se što više ‘naših’ reprezentacija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo 2021. godine. Držim palčeve Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji da se posle baraž mečeva u oktobru i novembru pridruže Hrvatskoj. Džeko je već na zalasku karijere i ne može više sam da rešava utakmice, potrebna mu je podrška još nekih igrača. Srbija u Mitroviću ima jedan ogroman resurs i velikog aduta za utakmicu protiv Norveške. Momak je zaista u fantastičnoj formi i nije slučajno na korak od obaranja Bobekovog rekorda po broju golova za nacionalni tim”, rekao je Čapljić.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Braneći boje Željezničara, Čapljić je najžešće duele vodio protiv još jedne legende sarajevskog fudbala, Predraga Pašića.

“Sticajem okolnosti, igrao sam beka na početku karijere, jer je Hajrudin Saračević bio nezamenljiv na poziciji libera. Tako sam dolazio u situaciju da čuvam krilne igrače protivničkih ekipa. Recimo, Rožića iz Olimpije ili Pašića iz Sarajeva. Žao mi je zbog svega što se desilo s Predragom u poslednje vreme. Ne bih želeo da ulazim u pravne detalje čitavog slučaja, ali sam siguran da je Pašić od Sarajeva zaslužio mnogo više od tog stana. Najbolje godine karijere je proveo u bordo dresu, bio je vedeta generacije koja je na Koševo donela drugu titulu u istoriji kluba i ponosno je pronosio slavu Sarajeva i u dresu s državnim grbom. Činjenica je da živimo u vremenu u kome neki novokomponovani pisci istorije pokušavaju da nam objasne kako se fudbal na ovim prostorima igra od 1990. godine. A sve pre toga su jednostavno obrisali gumicom. I to nije slučaj samo sa Sarajevom, već i sa Beogradom, Zagrebom, Splitom… Nažalost”, nostalgično je konstatovao Čapljić na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...