Marco Degortes, area manager Juventusa: Pokušavamo donijeti naš duh i ideje u svaku zemlju u svijetu

- Advertisement -

U rad Juventusovih akademija u cijelom svijetu uključeno je više od 3.500 momaka. Cilj naših akademija i cijelog projekta je da stvorimo dobre ljude, prije nego što postanu fudbaleri, kaže Degortes

Ovih dana u Sarajevu boravi Marco Degortes, area manager torinskog Juventusa. On je došao u posjetu Juventusovoj akademiji, koja je sa radom počela u septembru prošle godine, što je plod uspješne saradnje Birr Group i torinskog kluba.

Partnerstvo Birr Group i Juventusa počelo je prije nekoliko godina organizovanjem ljetnih kampova velikana italijanskog fudbala u Sarajevu, a preraslo je u mnogo ozbiljniju saradnju jesenas kada je otvorena i akademija, koju za sada na terenu Sportskog centra “Safet Zajko“ pohađa tridesetak djece uzrasta od pet do 17 godina.

“Imamo četiri area managera širom svijeta i naš posao je da vodimo akademije, koje Juventus ima u svakom dijelu svijeta. Moj posao je da vodim akademije na Srednjem Istoku, u Dubaiju, Libanonu, u Evropi sam zadužen za ovu akademiju u BiH, zatim u Rusiji i u sjevernoj Africi. Neka smo vrsta supervizora za akademije. Na raspolaganju smo ljudima koji vode naše akademije u cijelom svijetu. Tu smo ako im zatreba naše mišljenje, ideje o razvoju njihovih akademija. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima 365 dana u godini. S njima razmjenjujemo mišljenja, oni daju povratnu informaciju o akademijama i na taj način smo veoma povezani sa svim našim partnerima širom svijeta“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Degortes.

Degortes naglašava da Juventus ima 25 akademija diljem svijeta, u Južnoj Americi, Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji, Australiji, te da je to izuzetno veliki projekat, koji zahtjeva mnogo posla.

“U rad Juventusovih akademija u cijelom svijetu uključeno je više od 3.500 momaka. Cilj naših akademija i cijelog projekta je da stvorimo dobre ljude, prije nego što postanu fudbaleri. Želimo u svakoj od tih zemalja da dijelimo naše vrijednosti i ideje. Nastojimo da dovedemo Juventusov duh i njegove ideje u svaku zemlju. To je glavni fokus za nas“, kaže Degortes i pokušava objasniti šta predstavlja Juventusov duh i ideje:

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

“Veoma smo ambiciozni, želimo stvoriti najbolji i najprepoznatljiviji projekat akademija na svijetu. Za to moramo u centar projekta staviti momke koji pohađaju akademije. Zbog toga želimo da od njih napravimo dobre ljude, prije nego igrače. Naravno, imamo mi restriktnu metodologiju vezanu za fudbal koje se pridržavamo i na taj način im prenosimo fudbalsko znanje sa tehničkog, taktičkog, fizičkog aspekta. Ali, ključna ideja je da razvijemo dobre ljude.“

Tokom boravka u Sarajevu Degortes dva puta dnevno provodi vrijeme sa polaznicima Juventusove akademije i domaćim trenerima koji rade sa djecom.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 09. februar 2017: Ovih dana u Sarajevu boravi Marco Degortes (na fotografiji), area manager torinskog Juventusa. On je došao u posjetu Juventusovoj akademiji, koja je sa radom počela u septembru prošle godine, što je plod uspješne saradnje Birr Group i torinskog kluba. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
Sarajevo, Bosna i Hercegovina – 09. februar 2017: Ovih dana u Sarajevu boravi Marco Degortes (na fotografiji), area manager torinskog Juventusa. On je došao u posjetu Juventusovoj akademiji, koja je sa radom počela u septembru prošle godine, što je plod uspješne saradnje Birr Group i torinskog kluba. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

“Trenere poznajem od ranije, jer smo zajedno radili tokom ljetnog kampa ovdje u Sarajevu. Kada sam ovdje moj zadatak je da provjeravam kako rade i s njima dijelim mišljenja o igračima na osnovu njihove starosti i znanja. Pokušavam da im prenesem Juventusovu metodologiju rada i naravno da dođemo do pravog balnsa za momke. S njima zaista dobro sarađujem, jer su dobri treneri i mislim da smo svi zajedno na pravom putu. Naravno, idemo korak po korak u našem razvoju. Znamo našu ambiciju, a ona je, kao što sam rekao, najvažnija u Juventusu. Mislim da smo pronašli veoma dobre trenere s kojima mogu razmjenjivati mišljenja o fudbalu“, priča Juventusov area manager.

Degortes je svjestan činjenice da je Balkan izuzetno talentovano podneblje za fudbalere, ali kaže da to nije razlog zbog kojeg je Juventus otvorio akademiju u Sarajevu. Dodaje da su za sada otvorili akademiju u BiH, jer su pronašli pravog partnera Birr Group. U budućim planovima Juventusa za regiju zapadnog Balkana za sada su samo ljetni kampovi.

Naglašava da Juventus, iako zna za mnoge igrače sa ovog podneblja, nije stigao u Sarajevo da bi skautirao mlade.

“Ovo nema nikakve veze sa skautiranjem mladih i talentovanih fudbalera, jer akademija nema veze s tim. Također, za skautiranje treba odobrenje, ali to je sada već priča o FIFA-inim pravilima. Za nas postoji samo zadovoljstvo što smo ovdje. Naravno, znamo da je odavde mnogo dobrih igrača, koji uostalom sada igraju za Juventus, a i u prošlosti su“, kaže Degortes i nastavlja:

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

“Za sada imamo tridesetak momaka u akademiji u Sarajevu, ali mislim da ćemo u budućnosti povećati taj broj. Kvalitet rada pravi razliku na terenu. Osim sa trenerima, razgovarao sam sa djecom i sa njihovim roditeljima i svi su veoma zadovoljni ponašanjem trenera tokom treninga. Govorimo o djeci od pet do 14-15 godina starosti, tako da kada radimo s njima nismo im samo treneri, nego i njihovi učitelji. Ponašanje trenera tokom treninga je veoma važno, onda slijede tehnički i taktički detalji. Ovo je prva godina akademije u Sarajevu i naravno da nam je želja naredne godine povećati broj momaka i stvoriti solidnu akademiju.“

Početkom godine Juventus je predstavio novi klupski amblem, koji će od naredne sezone krasiti dresove torinskog velikana. Degortes je pokušao objasniti zašto je klub čija je istorija duga 120 godina odlučio da promijeni svoj zaštitni znak.

“Juventus nije samo fudbalski klub, mi smo porodica, iza loga stoji razvoj i istorija Juventusa. Novi amblem nas približava budućnosti“, istakao je Degortes.

Naglašava da su u Juventusu veoma sretni što rade sa Birr Group, jer je riječ o kompaniji koja je izuzetno fokusirana na projekat akademije. Po njemu kada Juventus pronađe u nekoj zemlji kao što je Birr Group u BiH, onda je “staroj dami“ lakše da donese svoje ideje i duh. Prema njegovim riječima uvjeren je kako će saradnja između Birr Group i Juventusa trajati dugi niz godina.

Pokušali smo od Degortesa čuti mišljenje ko je po njemu bolji fudbaler Miralem Pjanić, koji nastupa za Juventus ili Edin Džeko koji igra u dresu Rome i trenutno je sa 17 golova prvi strijelac italijanske Serie A.

Nažalost, zbog strogih klupskih pravila koji se odnose na to o čemu smije pričati nije nam mogao iznijeti svoje mišljenje, ali je u povjerenju priznao da mu je Pjanić draži, jer nastupa u njegovom Juventusu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...