Lige petice, umjesto analize: Jedan Specijalni raskid i marljivi Nijemci

- Advertisement -

Izreka kaže da “Sve sretne porodice liče jedna na drugu, svaka nesretna porodica, nesretna je na svoj način.“

Da se ne lažemo porodica Manchester United je bila na putu nesreće i neuspjeha i prije nego se “Specijalni“ pojavio u njoj, prije dvije i pol godine.

Ukratko, ova porodica ide silaznom putanjom od odlaska njezina Pater Familiasa 2013., a Jose Mourinho je prije dvije i po godine doveden upravo da postane budući “Pater“ u familiji.

Ipak, ove godine uspio je ono što nikom u posljednjih 27 nije pošlo za rukom – 17 utakmica i 26 bodova.

Posvađan je sa pola ekipe koja bi trebala da prenese njegove zamisli na teren i uz stil igre koji United njeguje pod njegovim vodstvom, svima je jasno da alarm odavno trebao biti upaljen.

To je nešto što mu navijači zamjeraju mnogo duže nego je to Upravi “stiglo iz guzice u glavu!“

Utorak iza nas, Uprava je odlučila uručiti mu otkaz shvativši da “Specijalni“ sam neće otići nikad, a zašto i bi, kad ga u ovakvom raskidu ugovora, na birou čeka cca 20 miliona ovih brexit-skih novčanih jedinica.

U ostatku Europe su igrane utakmice nacionalnog kupa u većini liga petice.

Samo su vrijedni Nijemci utorak i srijedu iskoristili da odigraju cijelo 16. kolo Bundeslige, jer oni imaju i novogodišnju pauzu mnogo dužu u poređenju sa ostalima.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Ono što je obilježilo ovo kolo Bundeslige je činjenica da nakon srijede Borussia Dortmund više i nije tako spokojna i mirna na vrhu prvenstvene tabele.

Fortuna Dusseldorf je šokirala Borussiju Dortmund nanijevši joj prvi ovogodišnji prvenstveni poraz rezultatom 2:1, a utisak je da je trener L. Favre malo eksperimentisao sa sastavom te u Dusseldorfu nije izašao u svom najjačem sastavu (P. Alcacer je startao na klupi) pa mu se to i obilo o glavu, a pred njima je meč protiv imenjaka iz Monchengladbacha već u petak (F. Dusseldorf – B. Dortmund 2:1).

Već pomenuti B. Monchengladbach je rutinski riješio dvoboj sa Nurnbergom i upisao sigurnih 3 boda (B.Monchengladbach – Nurnberg 2:0) te se primakao na – 6 za vodećim “Milionerima.“

Vjerujem da su Uprava i igrači Bayerna uživali gledajući kako se lideri muče u Dizeldorfu, vjerujući kako je njihov dvoboj sa RB Leipzigom rutinski, ali on je bio sve samo ne rutinski.

RB Leipzig je opravdao činjenicu da je odmah iza Bayerna na trenutnoj tabeli, jer ne samo da je bio ravnopravan tokom cijele utakmice, nego da su kojim slučajem samo malo bili precizniji, mogli su povesti, a pred kraj i izjednačiti rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:  Održana prva trka Blagaj 5K

Trenutak genijalnosti uz 98% sreće, F. Riberya, u 83. minuti je donio trećeplasiranom Bayernu tri boda, a zašto će se ovaj gol vrtiti u svim najavama u narednom periodu pogledajte u videu.

https://www.youtube.com/watch?v=tNkxwFhtLVo

Jedini derbi su odigrali Schalke i B. Leverkusen, u utakmici koja je imala samo prvo poluvrijeme gdje su i postignuti svi golovi.

U drugom poluvremenu je izostala ofanziva domaćina na gol Leverkusena s obzirom na to da su imali gol zaostatka, tako da je Leverkusen u posljednjih pet utakmica na Veltins Areni koje je odigrao protiv Schalkea, od mogućih 15 odnio 13 bodova (Schalke – B.Leverkusen 1:2).

Zmajevi su u ovom kolu odnijeli po bod, i to Bičakčić koji je igrao do 53. minute u utakmici protiv Werdera (W.Bremen – Hoffenheim 1:1), i Vedator koji je sudjelovao od 73. minute u remiju Herthe u Berlinu (Hertha – Augsburg 2:2).

Ne znam za Vas, dragi čitaoci, ali ja idem na Jahorinu buljiti u nebo ne bi li uhvatio fenomen “tri Sunca“, jer kontam kako je hladno ove zime samo me ona mogu ugrijati.

Piše: CAntona

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....