Iga Świątek je teniska senzacija, i još 10 stvari koje niste znali o njoj

- Advertisement -

Poljska teniserka Iga Świątek pobijedila je Argentinku Nadiu Podorosku u polufinalu French Opena u četvrtak. Ova tinejdžerka tako je stigla do svog prvog seniorskog Grand Slam finala.

Pobjeda nad favoriziranom Podoroskom stigla je za samo 70 minuta, a 19-godišnjakinja iz Varšave u subotnjem će pariškom finalu igrati protiv Amerikanke Sofije Kenin.

Foto: Kin Marcin/Red Bull Content Pool

Evo još 10 stvari koje (možda) niste znali o njoj:

  1. Na turnire dovodi psihologa

Stalni član njenog trenerskog tima je sportska psihologinja Daria Abramowicz. Prisustvo psihologa nije slučajno – kad je bila mlada, na terenu se često borila s emocijama, eksplodirala je nakon loše igre i tako gubila kontrolu nad mečem.

“Daria mi puno pomaže. Prije meča protiv Simone Halep u Parizu pobrinula se da imam pozitivan stav o tom dvoboju. Zahvaljujući tome uspjela sam preuzeti inicijativu”, rekla je. Daria joj je jednom dala ukulele – ovaj muzički instrument trebao bi osigurati bolju kontrolu nad njezinim osjećajima.

  1. Velika je zaljubljenica u mačke

Ljubiteljica je mačaka. Za sada je samo jedna kod nje – crna Grappa – ali, “Jednog će dana poželjeti još”. Odakle ime Grappa? “Pa … lako je to shvatiti”, rekla je s osmijehom.

  1. Počela je poput Agnieszke Radwańske

Sedmi nastup na Grand Slamu i prvo četvrtfinale – karijere Radwańske i Ige započele su potpuno isto. Radwańska je debitirala na Grand Slam turniru 2006. godine na Wimbledonu, a u sedmom pokušaju plasirala se u svoje prvo četvrtfinale na Australian Openu 2008. godine. Światek je debitirala u Australiji 2019. godine i plasirala se u svoje prvo četvrtfinale u Parizu 2020. godine (Wimbledon 2020. je otkazan) – također u svom sedmom Grand Slam pokušaju. Oboje su još bile tinejdžerke, iako je Radwańska bila nešto mlađa – imala je 18 godina i 324 dana. Iga ima 19 godina i 126 dana.

  1. Sluša rock muziku
PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Santana, Coldplay, AC / DC – to nije stara školska hit parada, već Igina playlista! Kako to da je toliko fascinirana rock muzikom iz prošlosti? Objašnjava: “Kad sam išla na turnire, to je muzika koju su moji treneri slušali i ona mi je jednostavno ostala. Svidjela mi se. Moja fascinacija starijom muzikom je zato što joj je muzika iz prošlosti imala veću vrijednost, više duha, izazivala je emocije i bila manje sintetična”.

  1. Njezin otac bio je olimpijac

Świątek dolazi iz sportske porodice – njezin otac Tomasz nekada je bio odličan veslač. Predstavljao je Poljsku na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. I njezina starija sestra Aga jedno je vrijeme igrala tenis, ali na kraju je odabrala karijeru izvan svijeta sporta. “Učio sam na svojim greškama, što se tiče kćerkine teniske karijere. Šta god nije išlo sa starijom, nadam se da će uspjeti s mlađom”, našalio se Tomasz prije nekoliko godina.

  1. Igrala je za Legiju iz Varšave

Ako ste ikada vidjeli Igu na fudbalskoj utakmici Legije iz Varšave, to nije bila slučajnost. Provela je nekoliko godina predstavljajući taj klub u tenisu, trenirajući na njegovim terenima i pozirajući za fotografije s karakterističnim ‘L’.

Foto: Kin Marcin/Red Bull Content Pool
  1. Pobjednica je Wimbledona

Świątek je bila vrlo uspješna juniorka. Njeno najveće postignuće bila je pobjeda u Wimbledonu 2018. godine kada je u finalu pobijedila Švicarku Leonie Küng i postala četvrta Poljakinja s juniorskom titulom s londonskih travnjaka, nakon Aleksandre Olsze i Agnieszke i Urszule Radwańske. 2017. godine plasirala se u finale parova za juniore Australian Opena s Majom Chwalińskom. Osigurala je svoj prvi juniorski Grand Slam dubl trijumf na terenima na Roland Garrosu 2018. godine, zajedno sa Amerikankom Caty McNally.

  1. Ona voli Mad Men
PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Na pitanje o svojoj omiljenoj seriji, bez imalo oklijevanja kaže Mad Men. Otkrila je, “Ova serija ima retro atmosferu, jer se odvija 60-ih, ali u isto vrijeme na zanimljiv način prikazuje početke oglašavanja u SAD-u. Važno mi je da mogu naučiti nešto zanimljivo iz serije, a ova pokazuje mnoge mehanizme i ideje, koje su nam očite, ali su u to vrijeme bile nešto sasvim novo”.

  1. Obožavateljica je Rafaela Nadala

Navija za Rafaela Nadala! Zašto? Objasnila je, “Divim mu se kao sportisti, divim se njegovom borbenom duhu – on je uzoran sportaš. Rafa se uvijek bori do samog kraja – on je teniski ratnik. Štaviše, divim se njegovom stilu igranja. Sviđa mi se i poštujem Rogera Federera – teško je ne smatrati ga legendom našeg sporta, ali što se tiče stila i ličnosti, više volim Rafu. Volim njegovu energiju. Žao mi je”.

  1. Voli historijske knjige

Često čita historijske romane, ali, kaže, da su to prilično velike knjige, pa ponekad kad želi da se odmori, odabere Dana Browna ili nešto slično.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...