Slim i light cigarete uzrokuju karcinom koji je teže dijagnosticirati

- Advertisement -

Konzumiranje “light” i “slim” cigareta utječe na razvijanje karcinoma na plućima koji je teže dijagnosticirati i koji brže napreduje

Član radne grupe za kontrolu konzumiranja duhana udruženja Torkas u Turskoj dr. Oguz Kilinc kazao je kako konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda izaziva različite bolesti, među kojima je i karcinom.

On je dodao kako je ranije bila uvriježena praksa da konzumiranje duhana izaziva karcinom na bronhijama, a da danas korištenje “slim” i “light” cigareta uzrokuje rak na perifernim dijelovima pluća gdje ga je teže otkriti.

Kilinc je podsjetio i na to da pušači koji koriste ove vrste duhana uvlače više dima kako bi osjetili više nikotina i da aroma i boja duhanskih proizvoda nije smanjila negativni utjecaj nikotina na zdravlje.

Ljekar Kilinc smatra da je neophodno duhansku industriju staviti pod kontrolu ukoliko se želi smanjiti konzumacija duhana i duhanskih proizvoda.

“Ubica i kad se zamaskira ostaje ubica. Zbog toga, duhanski prozivodi, bilo ‘slim’ ili obični, bilo da su nargila ili žvakani duhan, svi su ubice”, kazao je Kilinc.

Ljekar Elif Dagli rekla je kako pušači misle da “slim” cigaretama konzumiraju manje nikotina, ali da na taj način tijelo koje je naviknuto na određenu količinu duhana traži više nikotina. Zbog čega pušači koriste više “slim” cigareta.

Dagli je naglasila da su u elektronske cigarete koje su sve češće u društvu također vrlo štetne.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....