Sarkazam – Kako i zašto?

- Advertisement -

Satira je vrlo složena književna i umjetnička pojava na koju se oduvijek gledalo iz različitih, često suprotnih uglova. Zato i ne trebaju da čude njena različita shvatanja. Međutim, nećemo ovdje o shvatanjima, već ćemo pokušati objasniti nastanak i postojanje naše rubrike „Sarkazam“, koja je prethodnih godina, kako vidimo iz reakcija, itekako opravdala svoju svrhu, a to su konstantna ukazivanja na brojne slabosti bh. društva koje ga iz, uglavnom svima dobro poznatih razloga, ometaju na putu prosperiteta. A prosperitet je upravo ono čemu svi težimo, zar ne?

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Od udara groma u Češkoj povrijeđene 22 osobe

Ironija, kao jedan od elemenata satire, često je sadržana u našim tekstovima upravo zbog toga što želimo „natjerati“ čitatelja da sam otkrije skrivenu poruku napisanu na potpuno suprotan način.

Tekstovima objavljenim u rubrici „Sarkazam“ ne želimo uvrijediti, omalovažavati ili na bilo koji način poniziti pojedinca, nego mu na jedan drugačiji, ponekad i malo zabavniji način, skrenuti pažnju na negativne pojave u društvu. Ukoliko smatrate da smo sadržajem objavljenim u ovoj rubrici na bilo koji način povrijedili vaše osjećaje, pišite nam.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje ljeto: Sutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Također, pišite nam i podijelite svoje ideje s nama. Zajedno možemo mnogo brže i mnogo bolje raditi na tome da se umanji značaj iskrivljenom sistemu vrijednosti kojeg smo, nažalost, svakodnevno svjedoci, a kako bi se bar djelimično usporilo prenošenje na nove generacije društveno i kulturno devijantnih pojava kao što su alkoholizam, siledžijstvo, prostitucija, krađe, kockanje, upotreba droga, mazohizam, šund, kič, malograđanština i brojne druge „kontrakulturne norme“, kojima u jednom prosperitetnom društvu nije i ne smije biti mjesto.

Tekstove iz rubrike pratite ovdje 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Voz Ćiro ipak stiže u Sarajevo, biće upotpunjena Bistrička stanica

U Sarajevo ipak stiže voz "Ćiro" čime će se...

Šok za Hrvatsku: Albanija povela golom Ćazima Laćija

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije u Hamburgu igraju svoj...

Obdukcija tijela potvrdila: Smrt muškarca u pritvoru zeničke policije je bila nasilna

Obdukcija preminulog u pritvorskoj jedinici PU Centar u Zenici...

Napao suprugu, ona ga teško pretukla i izbacila pred Dom zdravlja u Gradišci

Muškarca, koji je sa povredama po cijelom tijelu pronađen...

Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Fudbaleri Hrvatske i Albanija danas će odmjeriti snage od...