Sarkazam – Kako i zašto?

- Advertisement -

Satira je vrlo složena književna i umjetnička pojava na koju se oduvijek gledalo iz različitih, često suprotnih uglova. Zato i ne trebaju da čude njena različita shvatanja. Međutim, nećemo ovdje o shvatanjima, već ćemo pokušati objasniti nastanak i postojanje naše rubrike „Sarkazam“, koja je prethodnih godina, kako vidimo iz reakcija, itekako opravdala svoju svrhu, a to su konstantna ukazivanja na brojne slabosti bh. društva koje ga iz, uglavnom svima dobro poznatih razloga, ometaju na putu prosperiteta. A prosperitet je upravo ono čemu svi težimo, zar ne?

PROČITAJTE JOŠ:  Požar u Mostaru: Planuo automobil

Ironija, kao jedan od elemenata satire, često je sadržana u našim tekstovima upravo zbog toga što želimo „natjerati“ čitatelja da sam otkrije skrivenu poruku napisanu na potpuno suprotan način.

Tekstovima objavljenim u rubrici „Sarkazam“ ne želimo uvrijediti, omalovažavati ili na bilo koji način poniziti pojedinca, nego mu na jedan drugačiji, ponekad i malo zabavniji način, skrenuti pažnju na negativne pojave u društvu. Ukoliko smatrate da smo sadržajem objavljenim u ovoj rubrici na bilo koji način povrijedili vaše osjećaje, pišite nam.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća kod Rogatice: Vozilo završilo na krovu, jedna osoba povrijeđena

Također, pišite nam i podijelite svoje ideje s nama. Zajedno možemo mnogo brže i mnogo bolje raditi na tome da se umanji značaj iskrivljenom sistemu vrijednosti kojeg smo, nažalost, svakodnevno svjedoci, a kako bi se bar djelimično usporilo prenošenje na nove generacije društveno i kulturno devijantnih pojava kao što su alkoholizam, siledžijstvo, prostitucija, krađe, kockanje, upotreba droga, mazohizam, šund, kič, malograđanština i brojne druge „kontrakulturne norme“, kojima u jednom prosperitetnom društvu nije i ne smije biti mjesto.

Tekstove iz rubrike pratite ovdje 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

82 godine od protesta žena Mostara pod nazivom Viktorija

Sutra, 3. decembra Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar...

Temperature sutra u BiH za oko 20 stepeni niže u odnosu na danas

Građani BiH jučer i danas mogli su uživati u...

Užas u Skoplju: Otac prijavio da su mu maloljetnici silovali sina

N. K. iz Skoplja prijavio je sinoć policiji da...

Nesreća u BiH: Voz udario automobil i načinio mu štetu

Putnički voz Željeznica Republike Srpske udario je jutros automobil...

Užas u Srbiji: Majka sina polila benzinom i zapalila ga

S. M. (44) iz mjesta Srpske Crnje polila je...