Danas je u hotelu Bristol u Sarajevu održana press-konferencija pred početak najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, koju pod pokroviteljstvom WACS-a (Svjetske kuharske asocijacije) organizuje Udruženje kuhara BiH uz podršku Symbiosis agencije.
WACS konferencija u Sarajevu sastojat će se od četiri aktivnosti: redovna konferencija, takmičenje Global Chef’s Challenge, Trade Show, te obaranje Guinnessovog rekorda u spremanju 15.000 porcija tradicionalne Begove čorbe.
Predsjednik Udruženja kuhara BiH, Nermin Hodžić je istakao kako je bilo vrlo zahtjevno organizovati jednu ovakvu manifestaciju: ‘U pitanju su dva vrlo složena projekta. To bi bio veliki zalogaj i za daleko bogatije zemlje od BiH. Samo jedan ovakav projekat se priprema više od godine dana, a mi smo uradili dva za samo pola godine.’
U Sarajevo u periodu od 16. do 19. aprila stiže kuharska krema Europe, a specijali gost koferencije će biti poznati talijanski kuhar i Direktor WACS-a za jugoistočnu Europu, Domenico Maggi, te Jon Sloan.
‘Domenico Maggi je međunarodno priznati kuhar sa preko 40 godina iskustva koje je sticao kuhajući širom svijeta. Učestvovao je na mnogim događajima promovirajući talijansku kuhinju u Kini, SAD-u, Brazilu, širom Europe…’, kaže sekratar Udruženje kuhara BiH, Sead Ćatić.
Osim Maggija, gost Konferencije će biti i Jon Sloan, američki kuhar koji je kuhao čak i za predsjednika Obamu.
U sklopu WACS konferencije održati i pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u količini skuhane Begove čorbe. Šerpa u kojoj će se kuhati Begova čorba bit će prečnika tri metra, kapaciteta 5000 litara, što je dovoljno za više 15.000 porcija Begove čorbe.
‘Specijalno za ovu manifestaciju firma BH Stainless je izradila i lonac u kojem će se kuhati Begova čorba, riba dolazi iz Norveške, losos iz Škotske, teleće meso iz Holandije ….’, kaže Nermin Hodžić.
Begova čorba će se podijeliti prisutnim građanima i gostima, a dio će se donirati narodnim kuhinjama.