FA traži od FIFA da ispita posljedice povreda mozga kod fudbalera na utakmicama

- Advertisement -

Engleski fudbalski savez (FA) zatražio je od upravnog tijela Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da otvori istragu o tome da li neki bivši igrači imaju demenciju kao posljedicu povreda mozga tokom utakmica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetski mediji pišu da je ovakav zahtjev FA uslijedio nakon što je otkriveno kako tri bivša engleska reprezentativca sa Svjetskog prvenstva 1966. godine, Martin Peters, Nobby Stiles i Ray Wilson, imaju Alzheimerovu bolest.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Porodice pomenutih u izjavama za medije tvrdile su kako su fudbaleri oboljeli “uslijed utakmica” nakon čega je u britanskoj javnosti porasla zabrinutost o uticaju povreda glava fudbalera.

Posebnu kampanju pokrenula je porodica bivšeg engleskog igrača Jeffa Astlea koji je 2002. godine preminuo od degenerativne bolesti mozga. On je bio poznat po izvanrednim vještinama igranja i dodavanja lopte glavom dok se u to vrijeme fudbal igrao težim loptama od kože.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

FA traži od FIFA-e da istraži da li postoji dugoročna opasnost po zdravlje fudbalera i ozbiljnost povreda glave igrača uzimajući u obzir poziciju na kojoj igra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...