Polovina hrane u svijetu završi u smeću

- Advertisement -



Gotovo polovina svjetske hrane a riječ je o gotovo dvije milijarde tona, završava u smeću, pokazalo je istraživanje jednog britanskog instituta.

Odbacivanje hrane, odnosno bacanje hrane u smeće posljedica je lošeg skladištenja, strogih propisa o njezinoj prodaji do točno određenog datuma, prevelike količine naručenih proizvoda te izbirljivosti kupaca, prenosi BBC naglaske iz studije Ustanove strojarskih inženjera (IMechE), koja okuplja 100 tisuća članova iz različitih industrija.

Istraživanje je pokazalo da se oko 30 posto povrća u Velikoj Britaniji ne bere niti prikuplja isključivo zbog izgleda koji ne zadovoljava kriterije velikih trgovinskih lanaca. Svake godine u smeću završi između 30 posto i 50 posto od četiri milijarde tona hrane proizvedene diljem svijeta, a najviše hrane završi u smeću u europskim zemljama i u SAD-u.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

“Ta bi se hrana mogla iskoristiti za prehranu sve većeg broja stanovnika našeg planeta, gladne ne moram ni spominjati. Usto, smatram da se nepotrebno iscrpljuje zemlja, troši voda i ostali energetski resursi koji se koriste tijekom proizvodnje, prerade i distribucije prehrambenih namirnica. Razlozi leže u u lošoj organizaciji posla, neprikladnom transportu, potrebi za savršenim izgledom voća, povrća i ostalih namirnica koji zahtijevaju uprave velikih trgovinskih lanaca, te poticanja na kupnju metodom ‘kupiš 1 dobiješ 2 proizvoda’ zbog čega u svom domu gomilamo prevelike količine hrane i na kraju ih ne uspijemo konzumirati”, rekao je dr. Tim Fox, ravnatelj IMechE-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar

“Voda, zemlja i energetski resursi pod velikim su pritiskom uslijed sve većih potreba ljudi, zbog čega bi specijalisti zaduženi za ta područja trebali raditi na sprečavanju gomilanja hrane, odnosno njezina odbacivanja u smeće razvojem učinkovitih načina uzgoja, prijevoza i skladištenja. No, vlade država i institucije poput, primjerice UN-a moraju surađivati na nastojanju da se izmijeni način razmišljanja kupaca, odnosno potrošača te da spriječe dosadašnju praksu ‘bacanja hrane’ – od poljoprivrednika, proizvođača hrane, do trgovinskih lanaca i na kraju kupaca”, rekao je dr. Fox.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen državljanin Srbije

Vozač motocikla, državljanin Srbije, teško je povrijeđen u udesu...

Human gest sarajevskih vatrogasaca: Spasili mačku s drveta koja je satima bila zaglavljena

Sarajevski vatrogasci danas su spasili mačku koja je satima...

Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk

U mjestu Mijaci u Hrvatskoj, tik uz granicu s...

Još jedan zemljotres: Tlo se zatreslo u Karlovcu

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), objavio je da je zemljotres...