Poligon Manjača: Održana pokazna vježba oružanih snaga BiH i SAD

- Advertisement -

Na vojnom poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Manjača, nedaleko od Banjaluke, danas je održan prikaz dijela zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu u okviru vojne vježbe “Brzi odgovor 21”, javlja Anadolu Agency (AA)

Pokazna vježba danas je izvedena u okviru Dana visokih zvanica, u okviru vježbe “Brzi odgovor 21” koja traje od 17. maja do 2. juna.

Vojnici BiH i SAD na poligonu su pokazali kako izgleda neutralisanje protivničkih snaga iz zasjede uz elemente podrške iz zraka.

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Združenog štaba OS BiH, rekao je da očekuju da će u BiH doći do kompromisa koji će dati mogućnost da dođe do boljeg artikulisanja ukupnih potreba odbrambenog sistema i povećavanja izdvajanja za odbranu u BiH radi interesa države BiH, njenih građana, ali i oružanih snaga.

Generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande OS BiH, najavio je da će uslijediti i druge vježbe, odnosno niz bilateralnih vježbi kao što je vježba s Vojskom Srbije u oktobru na poligonu Manjača i učešće na međunarodnim vježbama u svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Iz Une izvučeno vozilo i tijelo jednog fudbalera

“Ovo nije nikakva NATO vježba. Ovo je bilateralna vježba koju izvodimo sa Vojskom SAD kao sa svim drugim vojskama s kojima imamo sklopljene bilateralne sporazume”, naglasio je Ilić.

Christopher Cavoli, koji je ranije bio u BiH kao pripadnik stabilizacionih snaga, rekao je da je ponosan i sretan kada vidi napredak napravljen u BiH.

“Kao što znate, nije lako organizovati ovako veliku vježbu zbog toga želim da iskažem svoje profesionalno divljenje Oružnim snagama BiH zato što su uradili jako dobar posao”, kazao je on.

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, pohvalio je pokazane vještine pripadnika OS BIH i SAD tokom ove vježbe.

“Ovo je najveće angažovanje trupa vojske SAD još od okončanja misije SFOR-a 2004. godine i još jedan je pokazatelj trajne posvećenosti SAD održavanju mira i stabilnosti u BiH”, kazao je on.

Istakao je da je put pred BiH jasan i da su “vrata NATO-a otvorena”.

PROČITAJTE JOŠ:  Ponovo odgođen početak suđenja ljekarima optuženim za smrt malene Džene Gadžun

“Ono što vidimo danas na sceni jeste jačanje partnerstva između NATO saveza i BiH u smislu provođenja neophodnih reformi koje će BiH približiti evroatlanskim standardima prvenstveno kada je u pitanju napredak na svim poljima uključujući i vladavinu prava.

“SAD su ponosne na napredak koji je BiH postigla i ostaje posvećen i snažan partner BiH na njenom daljem putu ka evroatlanskim integracijama”, rekao je Nelson.

U vježbi “Brzi odgovor 2021” učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika, a održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vježba “Brzi odgovor 21” je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

82 godine od protesta žena Mostara pod nazivom Viktorija

Sutra, 3. decembra Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar...

Temperature sutra u BiH za oko 20 stepeni niže u odnosu na danas

Građani BiH jučer i danas mogli su uživati u...

Užas u Skoplju: Otac prijavio da su mu maloljetnici silovali sina

N. K. iz Skoplja prijavio je sinoć policiji da...

Nesreća u BiH: Voz udario automobil i načinio mu štetu

Putnički voz Željeznica Republike Srpske udario je jutros automobil...

Užas u Srbiji: Majka sina polila benzinom i zapalila ga

S. M. (44) iz mjesta Srpske Crnje polila je...