Policajac zadržao više od 110.000 eura od naplaćenih kazni

- Advertisement -

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) podigao je optužnicu protiv policajca osumnjičenog da je zadržao više od 110.000 eura od kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima.

Optužnica tereti 56-godišnjaka da je kao službenik Policijske stanice Belišće, zadužen za preuzimanje novčanih kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predaju novca u državni budžet, preuzeo od kolega 258.552 eura naplaćenih novčanih kazni i dio zadržao za sebe. Uskok je istakao da je 56-godišnjak na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 110.163 eura, prenosi Srna.

PROČITAJTE JOŠ:  Tursku pogodio zemljotres jačine 5,2 stepena

Kako bi prikrio nezakonite radnje u službene evidencije Ministarstva unutarnjih poslova unio je neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne. Prilikom redovnih godišnjih inventura od 2013. do 2020. godine osumnjičeni je u liste inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unesene podatke.

PROČITAJTE JOŠ:  Produžen pritvor Arminu Berberoviću koji je automobilom usmrtio Azru Spahić i Almu Suljić

Potom je sačinio završne zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca te takvu dokumentaciju predočio članovima komisije koji su ih, ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, svojim potpisom ovjerili, priopćio je Uskok koji je optužnicu podigao pred Županijskim sudom u Osijeku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Uhapšen Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za ubistvo djevojčice Vanje

Ljupčo Palevski – Palčo, prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje...

Još jedna osoba uhapšena zbog ubistva djevojčice Vanje

Još jedna osoba uhapšena je u vezi sa otmicom...

Državljani Rusije i Švedske uhapšeni na Sarajevskom aerodromu

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Aerodrom Sarajevo,...

FUP u Mostaru uhapsio jednu osobu zbog prijetnji ubistvom

U Mostaru se jutros odvijala prava drama. Naime, jedna osoba...