Pilz: NSA prisluškivala u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH

- Advertisement -

Američka obavještajna agencija NSA je uz pomoć njemačke obavještajne službe BND, te njemačkog teleoperatera Deutsche Telekoma od 2005. do 2008. godine testirala akciju prisluškivanja telefonskih razgovora u okviru tajne operacije Eikonal čiji je cilj bio analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, prenosi mi2.ba

To je u četvrtak u posebnoj emisiji slovenske televizijske postaje POP-TV ustvrdio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je pokazao i tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima, a navodni je dokaz da su se prisluškivali i obični građani.

Na “žutu listu”, popis koji je 2005. godine sastavila NSA, bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, kazao je Pilz.

Dodao je da su se među ostalima pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inozemstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuča na autobuskoj stanici: Splićanin sa još trojicom teško pretukao Mostarca

Autori emisije na slovenskoj televiziji tvrde da će “žuta lista” podići mnogo prašine u regiji, pa i u Hrvatskoj, gdje su se u operaciji Eikonal pratile četiri međunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Rotterdama, Stockholma, Kiste (Švedska) i Bruxellesa.

Amerikancima su za prisluškivanje nezanimljive u Europi bile jedino Estonija, Litva i Malta, tvrdi Pilz, a svi razgovori praćeni u Europi su analizirani i filtrirani radi traženja obavještajnih podataka, traženjem karakterističnih riječi kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Navodno su američkim obavještajcima bili interesantni i osobni podaci nekih ljudi, te njihovi telefonski, bankovni i porezni brojevi.

Amerikance je, naveo je austrijski zastupnik Zelenih, zanimalo da ustanove koliko podataka o civilnom stanovništvu u operaciji mogu obuhvatiti i što se iz tih podataka dade zaključiti o potencijalnim terorističkim prijetnjama.

PROČITAJTE JOŠ:  Džanan Musa sa Real Madridom osvojio Kup Španije

Telefonski su se razgovori uz pomoć Nijemaca preusmjeravali u Frankfurt, gdje su ih kopirali, a onda su slani u Pullach, gdje je sjedište njemačke obavještajne službe BND.

Na kraju su završavali u Aiblingu, gdje su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

U Telekomu Slovenije u svom su komentaru za emisiju naveli da im operacija o kojoj je govorio Pilz nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu garantirati tajnost razgovora u međunarodnom prometu.

Jedan bivši pripadnik slovenske obavještajne zajednice iz vremena kad se operacija Eikonal odvijala kazao je da za nju nikad nije čuo, ali da ga otkrića o prisluškivanju nisu iznenadila.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je u...

Odbjegli voz vozio bez mašinovođe skoro sat i po, zaustavljali ga i kamenjem

Odbjegli teretni voz u sjevernoj Indiji prešao je oko...

Tužna vijest iz Zenice: Preminuo Rade Radulović, fudbaler koji je pogađao i protiv Chelseaja

Rade Radulović, jedna od istinskih legendi zeničkog Čelika, preminuo...

Vozači oprez: Oštećen most na dionici puta Ustiprača – Rogatica

Putovanje od Goražda do Sarajeva može biti otežano zbog...