Osim što su ukusne, jagode pružaju i cijeli spektar mikronutrijenata koji blagotvorno djeluju na naše zdravlje.
Ovo bobičasto voće puno je dragocjenih tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, vlakna, antocijani i kvercetin. Brojne studije koje su se bavile ispitivanjem njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje, pokazale su da postoji jako puno razloga zbog kojih bi se trebale naći na našem stolu svaki dan, barem dok traje njihova sezona.
Odličan su izvor vitamina C
Jagode su prepune antioksidanasa, a oni su važni jer štite naše stanice od posljedica raznih bolesti i općenito nas održavaju zdravima. Jagode sadrže više vitamina C nego naranča te su puno bolja alternativa. S jagodama možete jačati svoj imunološki sistem dok u isto vrijeme uživate u slatkoj, ukusnoj užini.
Regulišu šećer u krvi
Jagode su dobar izvor vlakana, što pomaže stabilizovanju nivoa šećera u krvi. Ovo voće je također hrana s niskim glikemijskim indeksom, što ga čini najboljim izborom za dijabetičare.
Pomažu pri mršavljenju
Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije, što ih čini niskokaloričnim namirnicama i odličnim saveznikom u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimuliraju topljenje nataložene masti.
Odlične za probavu
Jagode su napunjene vodom i vlaknima koja održavaju tijelo hidratiziranim te osiguravaju urednu probavu i sprečavaju zatvor.
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Konzumacija jagoda snižava loš holesterol što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Također, jagode su pune kalijem i vlaknima koji su dobri za srce i krvni pritisak.
Jačaju kosti
Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju. Također, sadrže biotin koji pomaže u jačanju noktiju i kose.
Čiste kožu i sprečavaju nastanak akni
Jagode sadrže alfa-hidroksi kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i čišćenju, te salicilnu i elaginsku kiselinu koje pomažu pomladiti kožu i zategnuti pore.