Održan sastanak: Novinari portala obećali da više neće prepisivati

- Advertisement -

 

Iz Udruženja internet izdavača u BiH danas su, nakon održanog hitnog sastanka, upućene oštre osude na račun urednika portala u BiH zbog, kako je navedeno u saopćenju, upornog i bezobzirnog prepisivanja tekstova od kolega iz Hrvatske.

Kako je istaknuto iz ovog Udruženja, time se čitatelji iz BiH dovode u zabludu jer im se „nameće da isti tekst čitaju dva ili čak više puta“. Istovremeno, navodi se dalje, kod publike se stvara opća konfuzija, dok se i oglašivači tako dovode u neravnoparavan položaj.

PROČITAJTE JOŠ:  Prijedorčanin uhapšen u Rogatici: Povrijedio staricu i oteo joj novac i zlatni nakit

S tim u vezi, kontaktirali smo i neke od urednika ovdašnjih portala, ali nijedan od njih nije želio davati izjave. Kratko su prokomentirali da „neće više prepisivati“ odnosno da novinaru kojeg ulove u tom nedjelu neće računati broj čitanja objavljene vijesti.

Podsjećamo, ovakva prepisivačka praksa uvedena je prije nekoliko godina kada su novinari iz BiH zbog nedostatka kreativnosti počeli preuzimati tekstove sa internetskih portala susjedne Hrvatske nakon čega su mnogi online mediji, a zbog velikog broja dijeljenja iste vijesti s prijateljima na društvenim mrežama, povećali sopstvenu “učinkovitost”. Ipak, nakon nekoliko oštrih reakcija novinarskih krugova Hrvatske, kasnije i Srbije, iz BiH su konačno obećali da će s tim prestati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA