Ćorić: Mladi u vrijeme pandemije razvili bolje prehrambene navike

- Advertisement -

Mladi su za vrijeme pandemije covida -19 razvili bolje prehrambene navike pa tako češće sami pripremaju hranu, a manje koriste ‘brzu hranu’ (fast food) jer im je manje dostupna, kazala je Feni nutricionistkinja Nevena Ćorić koja mladima savjetuje da u ovo vrijeme ne zanemaruju ni fizičku aktivnost.

– Pandemija covida -19 i prelazak obrazovanja na online nastavu svakako je doprinio i promjeni načina prehrane kod mladih i djece. Studenti, naime, više vremena provode u kući, u manjoj su žurbi, a time i pod manjim stresom pa imaju više vremena i volje za pripremanje hrane – kazala je Ćorić.

Uz to, dodala je, manje su izloženi lancima brze prehrane, fast foodu, pekarnicama i slično.

PROČITAJTE JOŠ:  Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

– Zbog novonastale situacije povezane s covidom-19, također su skloniji nošenju obroka od kuće, ali i konzumiranju voća i povrća, prvenstveno kako bi zaštitili svoje zdravlje i poboljšali imunitet. Stoga, možemo reći da se, generalno, prehrana za vrijeme pandemije koronavirusa malo i poboljšala u odnosu na prethodne godine – ustvrdila je nutricionistkinja Nevena Ćorić.

Kako je adolescencija sama po sebi izazovan period u kojem mladi prolaze fizičke, psihičke i socijalne promjene koje moraju savladati, nutricionistkinja savjetuje da iskoriste ovo toplije vrijeme i što više borave na otvorenom kako bi i tako poboljšali kvalitetu svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

– Mladima savjetujem da iskoriste vrijeme za boravak u prirodi jer ona, ne samo što povoljno djeluje na stres i njihovo mentalno zdravlje, nego doprinosi povećanoj fizičkoj aktivnosti. Stoga su planinarenje, bicikliranje, trčanje, aktivnosti koje se mogu provoditi na otvorenom, a ujedno su i najbolji odabir aktivnosti za vrijeme pandemije koronavirusa – poručila je Ćorić.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Doboja

Ona će, također, u sklopu Tjedna zdravlja, kojeg organizira Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, održati i predavanje na temu “Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima i kako odabrati zdravi proizvod”.

Kako je kazala, cilj je predavanja da mladi nauče razumjeti te prehrambene deklaracije i kako odabrati proizvod koji je dobar za njih. Marketing nam, napominje, često predstavlja jedno, a zapravo, sastav proizvoda je nešto sasvim drugo.

Predavanje počinje u 17 sati, a pratiti se može preko poveznice

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Detalji tragične nesreće kod Kotor Varoša: Poginula trudnica

U saobraćajnoj nesreći kod Kotor Varoša danas je poginula...

Stravična nesreća: U sudaru poginuo maloljetnik

U mjestu Živinice kod Dervente, na magistralnom putu Doboj...

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu

Teška nesreća desila se danas u mjestu Puking, u...

Radnik iz BiH teško povrijeđen nakon što je drvo palo na njega

Radnik iz Bosne i Hercegovine (33) teško je povrijeđen...