NS FBiH prihvatio skraćenje Premijer lige na 12 klubova

- Advertisement -

Nogometni savez bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tabeli, saznaje Anadolu Agency (AA).

O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH danas je obavijestio Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH).

“Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip – plasman na tabeli”, saopćili su iz NS Federacije BiH.

“Federalci” su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva “opcija broj dva”, odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar na komičan način prozvala nadležne za izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru

Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog “političkog stava” entitetskog Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku “za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo  da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta”, što je u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog nedostatka snijega otkazan Evropa kup na Bjelašnici

Oba prijedloga entitetskih saveza razmatrat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine. Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Irfan Smajlagić više nije selektor rukometaša BiH

Irfan Smajlagić ubuduće neće više obavljati dužnost selektora rukometne...

Košarkaši BiH večeras traže pobjedu protiv Francuske

Večeras se u Tuzli igra meč drugog kola kvalifikacija...

Užasna scena u Francuskoj: Fudbaler završio u komi u 34. sekundi utakmice

Napadač Bordeauxa Albert Elis (28) zadobio je težak udarac...

Veliki uspjeh: Bh. borac Sanjin Husić Alihodžić je profesionalni prvak Evrope

Član kluba borilačkih vještina “Gazija” Sarajevo Sanjin Husić Alihodžić,...

Lana Pudar predložena za dobitnicu Grba grada Banja Luka

Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar (18) predložena za ovogodišnju...