Novo ime za novo doba: pogonski sustav postaje propulzija

- Advertisement -

Opelova nadređena tvrtka General Motors službeno će preimenovati svoj odjel GM Powertrain(GM-ovi pogonski sustavi) u GM Global Propulsion Systems (GM-ovi globalni sustavi za propulziju) po čemu je prvi izvorni proizvođač opreme (OEM) koji će službeno prijeći na novu nomenklaturu radi odražavanja trendova u branši i njenog razvoja tijekom godina. Europski inženjerski centri nalaze se u Rüsselsheimu i Torinu i te će lokacije u skladu s novim nazivljem dobiti naziv GM Global Propulsion Systems – RüsselsheimEngineeringCenteri TurinEngineeringCenter (GM-ovi globalni sustavi za propulziju – Inženjerski centar u Rüsselsheimu/Torinu).

“Novi naziv još je jedan korak na našem putu redefiniranja prometa i mobilnosti“, rekao je MarkReuss, izvršni potpredsjednik globalnog razvoja proizvoda. “’Globalni sustavi za propulziju’ bolje dočarava što razvijamo i nudimo svojim kupcima: izvanredno širok i raznolik portfelj, počevši od visokotehnoloških trocilindričnih benzinskih motora do ćelija goriva, baterijskih električnih sustava i mjenjača s 6 i 8 stupnjeva prijenosa.”

GM-ov odjel Global Propulsion Systems grupa je od više od 8600 zaposlenika koji konstruiraju, razvijaju, inženjerski osmišljavaju i proizvode svu opremu i kontrole vezane uz propulziju za GM u svim dijelovima svijeta. Trenutačno je iz tog područja u europskim sjedištima u Rüsselsheimu i Torinuzaposleno oko 2500 stručnjaka.

Christian Müller, potpredsjednik odjela GM Global Propulsion Systems – Europa, smatra: “Prošli su dani kad su benzinski motor i mjenjač bili sve što treba vozilu. Danas je ključna mobilnost i kupac zahtijeva dosad neviđenu integraciju tehnologije koja pak zahtijeva dosad neviđene inženjerske vještine i suradnju sa dobavljačima. Promjena naziva odražava nov i širi opseg poslova kojima se bavimo dok ulazimo u budućnost sustava za propulziju, kao što je električni pogon.”

Skoro 50 % inženjerske radne snage iz odjela Global Propulsion Systems radi na nekoj vrsti alternativnih ili elektrificiranih sustava za propulziju. U GM-ovoj sve bogatijoj ponudi nalazi se posve nova Opel Ampera-e(električno vozilo s baterijom), te vodikove ćelije goriva. Ostali su važni sustavi uključuju novu generaciju motora s unutrašnjim sagorijevanjem izgaranjem, koji se upravo uvode u nove modele.

Druga nedavno ostvarena postignuća uključuju automatizirani ručni mjenjač Easytronic 3.0 iz Opel ADAM-a, Corse i Astre, hvaljeni pogonski sustav Astre i novi BiTurbo dizelski motor koji će biti premijerno predstavljen na Ženevskom sajmu automobila s novom AstromSportsTourer.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...