Nove ovlasti špijunima

- Advertisement -

Velika Britanija u srijedu je otkrila planove za uvođenje novih špijunskih ovlasti, uključujući i pravo prikupljanja podataka o tome koje internetske stranice pojedini korisnici posjećuju, što se iz vlade tumači kao nužnost za sigurnost zemlje, dok kritičari osuđuju kao napad na lične slobode.

Rasprava o tome kako istovremeno zaštititi privatnost korisnika i olakšati djelovanje vladinim agencijama u digitalnoj eri na Zapadu traje otkako je Edward Snowden 2013. u javnost pustio mnoštvo informacija o masovnom nadzoru komunikacija koji su provodili američki i britanski špijuni.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u centru Beograda: Tinejdžeru čekićem smrskana lobanja

Riječ je o ublaženom zakonskom prijedlogu u odnosu na prvobitni, koji su spriječili protivnici, a britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May u parlamentu je ustvrdila da nijedan dokument prije ovoga nije tako podrobno određivao što špijuni smiju raditi i kako će biti nadzirani.

“On (prijedlog zakona) dat će pripadnicima naših sigurnosnih i obavještajnih agencija moć koja im je potrebna da zaštite našu zemlju, uz ugrađene najsnažnije moguće osigurače i pravila za nadzor” onih koji će to raditi, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ:  Laktaši: Muškarac iz Sarajeva iznajmio skupocijeni Mercedes, nije ga vratio

Stručnjaci tvrde da prijedlog novog britanskog zakona omogućuje veća prava nego što ih imaju američke sigurnosne službe.

Britanski će špijuni moći od pružatelja komunikacijskih usluga zahtijevati da podatke svojih korisnika o pregledavanju interneta zadrže punu godinu dana, što njihovi američki kolege ne mogu, prenosi MI2.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Pretresi u Srebrenici: Pronađeno nelegalno oružje

Kod M.J. iz Srebrenice policija je pronašla i oduzela...

Obračun više osoba na Ilidži: Dva muškarca izbodena nožem

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se obračun više osoba na...

Bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH izazvao nesreću u centru Beograda

Legendarni srbijanski trener Duško Vujošević, koji je bio selektor...

Isplivali detalji nesreće kod Maglaja: Teško povrijeđena četiri muškarca

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć, 10-ak minuta prije...

Oglasili se iz policije nakon stravične nesreće u Tuzli

Sinoć se desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je...