Ljudi koji žele izgubiti nekoliko kilograma obično izbjegavaju orašaste plodove poput oraha, lješnjaka ili badema jer 100 g badema, naprimjer, sadrži čak 50 grama masti i pozamašnih 579 kalorija, piše portal Prvo zdravlje.
Međutim, istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity sugerira da bi orašasti plodovi mogli biti dobar dodatak dijeti za mršavljenje.
Studija, za koju se navodi da je najveća te vrste, uočila je da su osobe koje su konzumirale bademe, kao dio dijetalnog režima s ograničenim ukupnim unosom kalorija, izgubili prosječno oko sedam kilograma ili 9,3% svoje tjelesne težine. Također, osjetili su i poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja, uključujući poboljšanje nivoa krvnog pritiska, šećera u krvi i masnoća.
Posebno zanimljivo je to što je prehrana obogaćena bademima donijela poboljšanja u određenim frakcijama lipoproteina, uključujući LDL-p (mjerenje vrijednosti LDL-p ili broja LDL čestica se često koristi kao preciznija mjera kardiovaskularnog rizika u odnosu na vrijednost LDL-holesterola, jer sadržaj holesterola u LDL česticama može značajno varirati – LDL čestica uzrokuje razvoj plaka, ne holesterol sam po sebi). LDL-p je udružen sa najvećim rizikom za stvaranje plakova koji začepljuju arterije, tako da bi poboljšanje njegovog nivoa potencijalno moglo dovesti do smanjenja kardiovaskularnog rizika.
Bademi (kao i orasi) su dakle odlična užina. Sadrže puno proteina, vlakana, vitamina i minerala, ali su i bogati mastima, što ljudi mogu povezati sa debljanjem, ali navedeno istraživanje sugeriše da to nije slučaj.