Mladi Goraždanin osmislio aplikaciju koja bi mogla riješiti veliki problem

- Advertisement -

Odsustvo ekološke svijesti i brojne divlje deponije u Goraždu bili su motiv za šesnaestogodišnjeg Runija Bakera, učenika prvog razreda Mješovite srednje škole (MSŠ) “Enver Pozderović”, da krene u proces osmišljavanja prve aplikacije na području BPK Goražde ali i šire regije, koja ima za cilj reciklažu otpada. Runi Baker uspio je osmisliti i napraviti aplikaciju recikliraj. ba, putem koje će želi doprinijeti podizanju svijesti o potrebi recikliranja otpada.

“Putem aplikacije građani će moći dobiti sve potrebne informacije a na početnoj stranici imamo tri kategorije – prva je kategorija otpada u kojoj je jasno precizirano u koje kante se odlažu koje vrste otpada (plave, zelene I žute). Drugi dio pokazuje lokacije, gdje će biti postavljane kante za reciklažu i treći dio pojašnjava tačno značenje oznaka koje možemo vidjeti na ambalažama raznih artikala”, navodi Baker.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Beograda iz zračne puške upucana djevojčica (15)

Napominje da je na izradi aplikacije radio oko mjesec dana te se nada da će ona uskoro biti dostupna javnosti.

“Sve je počelo od takmičenja na kojem sam imao ideju da napravim aplikaciju koja će informisati građane o recikliranju, ali nažalost taj projekat na takmičenju nije prošao. Nakon toga sam odlučio da napravim neku promjenu u projektu i da proširim to ne samo kroz aplikaciju već i da se u gradu postave kante za recikliranje. Trenutno radim na završnim aktivnostima i aplikacija će uskoro biti dostupna. Postavit ćemo desetak kanti za recikliranje i građani će, nakon što instaliraju aplikaciju, moći saznati gdje se one nalaze. Projekat pokušavamo realizirati uz pomoć organizacije World Vision i nadam se da ćemo uspjeti”, navodi on.

PROČITAJTE JOŠ:  Utopio se muškarac na Adi Ciganliji

Naglašava da uništavanjem prirode, nesavjesni građani ugrožavaju budućnost te je mišljenja da svako može dati svoj doprinos da se to spriječi

“Trenutno planiramo recikliranje plastike i papira, a u doglednoj budućnosti možda i staklo, ali mislim da je ovo dobar početak. Na području grada Goražda postoji na desetine divljih deponija koje “bodu oči” svim ljubiteljima prirode te je hitno potrebno mijenjati svijest građana. Volio bih da napravimo promjenu i počnemo bar pionirske korake u recikliranju”, zaključuje mladi eko aktivista Runi Baker, koji trenutno radi na kreiranju plana o načinu odvoza i recikliranju prikupljenog otpada u Goraždu, prenose raport/press

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Bajram šerif mubarek olsun muslimanima širom svijeta

Danas je veliki praznik muslimana Kurban bajram ili Hadžijski. Redakcija...

Sedam osoba povrijeđeno u sudaru na magistrali kod Maglaja

Sedam osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se...

Tragedija: U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila da je...