Ministarstvo trgovine FBiH: Nema novog poskupljenja nafte

- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini nema novih zahtjeva za povećanjem cijena nafte nakon što su se cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu posljednjih dana stabilizovale, potvrdili su za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva trgovine bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Nakon poskupljenja nafte iz prošle sedmice, nemamo nekih zahtjeva za novim poskupljenjem. Imali smo poskupljenje prošle sedmice nakon rasta cijene nafte na svjetskom tržištu”, rekla je za AA Vahida Crnalić iz Federalnog ministarstva trgovina.

Napominje, ipak, kako ne bi trebalo biti poskupljenja nafte u BiH ovih dana, dodajući da su dešavanja na globalnom tržištu nepredvidljiva. “Po sadašnjem stanju, ne bi trebalo biti rasta cijena nafte u BiH. Možemo kazati da prema sadašnjem stanju, cijena nafte ostaje ista”, istakla je Crnalić.

Nakon pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu prethodnih mjeseci, cijena naftnih derivata u pojedinim dijelovima BiH je u januaru pala i na 1,75 KM. Međutim, nakon ponovnog poskupljenja na svjetskom tržištu, cijena nafte u BiH je porasla prethodnih dana na oko dvije KM.

“Zanimljivo je da je nafta u BiH u odnose na zemlje regiona najjeftinija. U Hrvatskoj je bilo nekoliko poskupljenja u prethodnom periodu. Kod nas su se nakon posljednjeg poskupljenja niže cijene nafte dugo zadržale”, ocijenila je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra iznosila je 2,30 do 2,45 KM (1,17 do 1,25 eura).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...