Lijek Clexane pacijenti u Sarajevu će od sada podizati u ugovornim apotekama

- Advertisement -

Lijek Clexane, kojeg često koriste trudnice, ali i svi ostali koji imaju rizik od nastajanja krvnih ugrušaka, od sada će pacijenti moći podizati u svim ugovornim apotekama (Apoteke Sarajevo, privatne apoteke koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS), potvrdio je doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.

– Danas smo dobili upute da svi ljekari koji su u sistemu e-recepta na nivou ustanove Dom zdravlja KS mogu kroz elektronski recept propisati pacijentima lijek Clexane koji je indiciran od drugih specijalnosti, pa i od ljekara porodične medicine – rekao nam je jučer Spahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća kod Visokog: Golfom sletio s puta i završio na krovu

Dodaje da postoji nedoumica da li po Federalnom pravilniku o propisivanju lijekova, ljekari, poput ginekologa koji najviše daju Clexane, na nivou primarne zdravstvene zaštite u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS, mogu propisati lijek.

– Ako ne mogu, onda nismo uradili ništa, odnosno oslobodili smo samo JU Dom zdravlja KS da bude distributer lijeka, a opet nismo uradili ništa konkretno za pacijenta. Zašto ljekari na nivou sekundarne zdravstvene zaštite ne mogu odmah poslati elektronski recept, jer smo do sada za taj informacioni sistem potrošili više od 20 miliona KM građana KS?

PROČITAJTE JOŠ:  Posvađao se sa ženom pa iz osvete pustio kobru u spavaću sobu, zmija ubila i dvogodišnju djevojčicu

Ne vidim razloga da se ta priča ponovo dupla, odnosno da se pacijenti naručuju ponovo da bi ljekar porodične medicine poslao elektronski recept. To nije bila zamolba – naveo je Spahić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ispovijest osumnjičenog za ubistvo djevojčice: Opisao gnusna djela u detalje

Osumnjičeni Velibor Manev već satima svjedoči u tužilaštvu u...

Uhapšen poznati advokat: Policija pretresa lokacije koje koristi

Poznati banjalučki advokat Dragan Stupar uhapšen je danas u...

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Starica zadobila teške povrede

U Ulici Zahira Panjete u Novom Sarajevu, dogodila se...

Sve je spremno za doček najluđe noći u Sarajevu

Pripreme za doček nove 2024. godine se privode kraju....