(life priča) Ko je bio Karlo Ivandić? Heroj iz sarajevskog kvarta koji je dao život za odbranu grada, a bio je vatreni navijač tima sa Koševa

- Advertisement -

Posljednjih dana u fokusu javnosti ,posebno sarajevske, bio je mural koji je sjajno urađen u kvartu Čengić Vila. Slika tinejdžera sa bordo – bijelim šalom u dresu FK Sarajevo nastala nekada krajem 80 – tih preslikana je na zid. Ispod je pisalo – Karlo Ivandić, heroj bez spomena 1973 -1992. Mnogi su prvi put čuli za ovo ime, pa su se zapitali ko je ustvari bio tinejdžer sa slike koji dao život za odbranu grada na Miljacki.

Piše:Edin Isanović

”Karlo Veliki” je poginuo u jednoj od najtežih sarajevskih bitaka

S obzirom da mnoge zanima ko je bio Ivandić, istražili smo cijelu priču. A puna je apsurda, sarajevskih. Karlo je bio Bosanac, od oca Hrvata i majke Bosanke. Rođen je, živio je i umro za grad Sarajevo. Također, bio je vatreni navijač tima sa Koševa, i svi pripadnici ove navijačke skupine, koja je na Yu – sceni zauzimala četvrto mjesto po rejtingu, naglašavaju kako se radilo o izuzetno hrabrom i časnom njihovom pripadniku. Karlo je bio je dobrovoljac i poginuo je 4. 12. 1992. godine u jednoj od najtežih sarajveskih bitaka – na Otesu. ”Karlo Veliki” imao je samo 19 godina, a pokazao je iznimnu hrabrost. Nakon pogibije, sahranjen je,  kako je zapisano, nekoliko sedmica poslije na sarajevskom groblju Lav. No, Karlovo ime negdje se zagubilo u evidenciji pripadnika Armije BiH, a izgubilo se i sa spomen – obilježja u Otesu, ali nema ga ni na spomen ploči osnovne škole u koju je išao. Jednostavno, nestalo je u ovdašnjoj birokratiji. Njegovim prijateljima objašnjeno je da dokumentaciju o nekom pripadniku Armije BiH, ili njegovoj pogibiji, mora donijeti porodica – što Ivandići nisu uradili. Karlo je oca izgubio prije rata, dok su majka i sestra preselile da žive u Srbiju. Zbog toga ga općina Ilidža nema na spisku poginulih borca. No, nisu ga zaboravili prijatelji i njih oko 1000 prije nekih 9 godina podržalo je inicijativu, koju je pokrenuo njegov najbolji prijatelj Kemal Šalaka, da se škola koju je pohađao Karlo zove po njegovom imenu.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu

Škola koju je pohađao trebala je nositi njegov naziv

Njih dvojica zajedno su išli u OŠ na Čengić Vili koja je dobila naziv po heroju iz Drugog svjetskog rata ”Petru Dokiću”. Kasnije je, tačnije 1994. godine, škola dobila ime ”Osman Nakaš”, riječ je o glavnom minijaturisti iz Osmanskog carstva.  Potpisnicu su zahtjevajući promjenu naziva škole naveli  kako je Karlo pokazao neopisvu hrabrost i da je bio uzor mnogima, ne samo vršnjacima, nego svim časnim ljudima. Ipak, dobili su odbijenicu u kojoj je navedeno kako je iz dostavljene dokumentacije vidljivo da ”se radi o hrabrom pripadniku Armije BiH, koji je braneći svoju domovinu, izgubio život”, te da potpuno podržavaju da se Sarajevo oduži i očuva uspomenu na Karla, ali incijativa nije usvojena i navedeni su određeni razlozi. Poslije su Karlovi prijatelji, saborci i komšije podnijeli žalbu. Ipak, do danas inicijativa nije dobila podršku da se realizuje. Krajem 2021. godine Amra Hasagić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo uputila je inicijativu koja glasi: ”Upućujem inicijativu Ministarstvu za boračka pitanja da u saradnji sa Fondom memorijala Kantona Sarajevo i porodicom pokojnog Karla Ivandića hitno pristupi izradi i izgradnji adekvatnog spomen obilježja pomenutom tragično stradalom momku.’’

Horde zla su uradile mural na Dan Armije BiH kojim žele otrgnuti Karla od zaborava

Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) muralom u sarajevskom naselju Čengić Vila odalo je počast Karlu Ivandiću, članu Hordi zla i heroju odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji je poginuo u 19. godini tokom borbi u naselju Otes. Izabrali su 15. april kao Dan Armije BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Bijeljini: Automobil završio u kanalu

”Prvi pucnji na Sarajevo Karlu su bili dovoljni da se prijavi u lokalni štab Teritorijalne odbrane BiH smješten u osnovnoj školi koju je završio. Navijački šal zamijenio je puškom i stao u odbranu grada u kojem je odrastao. Iako tek punoljetan, učestvovao je u akcijama odbrane rame uz rame sa svojim saborcima sve do kobnog 4. decembra 1992. godine kada je pogođen metkom u glavu tokom tenkovskog napada na sarajevsko naselje Otes. Saborci svjedoče da je tog dana RPG-jem pogodio tenk i dva transportera.  UNFKS je otkrivanjem murala na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine želio otrgnuti Karla iz zaborava”, stoji u saopštenju.

Dodaju kako, iako je dao život za odbranu domovine, ni nakon 30 godina za njegovo ime nije pronađeno mjesto na ploči s imenima šehida i poginulih boraca ispred OŠ „Osman Nakaš“ kao ni na spomen-ploči s imenima šehida i poginulih boraca na Ilidži, kojoj teritorijalno i administrativno pripada naselje Otes.

„Pozivamo nadležne institucije da ponovo pokrenu zaboravljene inicijative o gradnji spomenika Karlu Ivandiću i preimenovanju OŠ “Osman Nakaš” kako jedan od heroja odbrane Sarajeva ne bi bio zaboravljen zbog generacija koje dolaze“, saopšteno je iz UNFKS-a.

Također, njegovi prijatelji naglašavaju kako nastavljaju borbu za sjećanje na prijatelja. Bez dvojbe, Karlo Ivandić je poginuo u herojskom činu, spašavajući civile svih narodnosti o čemu postoje brojna svjedočanstva. Vjerujemo kako će posljednja bitka zaboravljenog borca, pokojnog Karla Ivandića, biti okončana onako kako zaslužuje ovaj heroj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u centru Goražda: Crni dim širi se iz stambene zgrade

U ulici Višegradska u Goraždu u stambenoj zgradi u...

Ogromni piton snimljen u Igalu

Na jednom od omiljenih ljetovališta Srba u Crnoj Gori...

Veliki požar u Gradačcu: Gori deponija

Veliki požar danas je zahvatio deponiju Višnjik, koja se...

U Trnovu obilježena godišnjica streljanja šestorice mladih Srebreničana

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se na stratištu...