Tuzla: Aerodrom otvoren, aviona nema

0
Tuzla: Aerodrom otvoren, aviona nema, Life.ba

Tuzla: Aerodrom otvoren, aviona nema, Life.baMeđunarodni aerodrom Tuzla nakon jednoipomjesečne pauze ponovo je otvoren, ali putnički avioni još uvijek nisu počeli slijetati.

– Redovne avio linije za Frankfurt i Istanbul, koje su do februara saobraćale iz Sarajeva preko Tuzle, neće biti ponovo uspostavljene, jer BH airlines nije zainteresovan za to. Za sada ne znamo kada će biti uspostavljen redovni putnički saobraćaj, rekao nam je direktor tuzlanskog aerodroma, Enver Jukanović.

Direktor Jukanović je pojasnio da su ove dvije linije prije godinu dana bile uspostavljene na način da je Međunarodni aerodrom Tuzla pokrivao troškove slijetanja i uzlijetanja na tuzlansku pistu, iako nema predviđena sredstva za razvojnu komponentu. To ih je dovelo do ugrožavanja likvidnosti i nedostatka  sredstava za državanje piste, te su  privremeno zatvorilii aerodrom, nadajući se da će BH Airlines biti zainteresovan da u ljetnom redu letenja ima i neku liniju iz Tuzle.

– BH Airlines kategorički je odbio da uspostavi liniju sopstvenoj režiji preko Tuzle, jer , kako su nam rekli, nisu zaduženi za razvoj aviosaobraćaja, niti žele snositi rizik, rekao je Jukanović.

Sa tuzlanskom turističkom agencijom Golden tours su dogovoreni čarter letovi za ljetovanje u Tursku i Egipat, s tim da će Međunarodni aerodrom Tuzla i ova agencija dijeliti rizik, ali i dobit od ostvarenog avio prevoza.

Menadžment tuzlanskog aerodroma vodi pregovore o uspostavljanju redovnih čarter linija, ali dok ne budu precizirani, ne žele govoriti o tom poslovnom potezu.

Zaposleni na tuzlanskom aerodromu posljednju platu su dobili za oktobar, a prema riječima direktora Jukanovića 460.000 KM, koliko je Vlada TK odobrila za ovu godinu, ne daje im nadu da će plate biti redovnije. Taj iznos može pokriti isplatu toplog obroka, račune za električnu energiju i materijalne troškove za normalno funkcionisanje aerodroma.

Ministar saobraćaj, trgovine i turizma TK, Zoran Milić je naveo da Vlada TK nije u finansijskoj mogućnosti da pomogne Međunarodnom aerodromu Tuzla i smatra da bi se i tour operateri trebali uključiti u oživljavanje tuzlanskog aerodroma.

Međutim, iz dosadašnjeg iskustva Međunarodnog aerodroma Tuzla očigledno je da niko ne želi snositi rizik za oživljavanje avio prevoza u Tuzli, iako tuzlanski aerodrom ima najbolji položaj u BiH, te je, kod loših vremenskih uslova, služio kao zamjena sarajevskom i mostarskom aerodromu.

Iako je prevoz avionima  niskotarifnih aviokompanija trent u svijetu, direktor Enver Jukanović navodi da u BiH niko nije zainteresovan za  saradnju s njima. On pojašnjava da te kompanije traže ukidanje rialiti taksi na avioprevoz, od kojih koristi ima jedino BH Airlines. (Izvor: tuzlalive.ba)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)