SFF: Morgan Freeman počasni gost 16. Sarajevo Film Festivala

0

SFF: Morgan Freeman počasni gost 16. Sarajevo Film Festivala, Life.baPočasni gost 16. izdanja Sarajevo Film Festivala bit će jedan od najznačajnijih glumaca današnjice – oskarovac Morgan Freeman. U čast dolaska ovog istaknutog glumca Sarajevo Film Festival će biti zatvoren gala projekcijom njegovog posljednjeg ostvarenja Invictus (2009).

U filmu Invictus reditelja Clint Eastwooda Freeman je ostvario ulogu predsjednika Južnoafričke republike Nelsona Mandele koja mu je donijela četvrtu nominaciju za Oscara, te niz drugih značajnih priznanja, ali i izuzetnih kritika. Tako je ugledni The New York Times napisao:

“Freeman kombinuje jednu vrstu manipulativnog šarma, smirenog samopouzdanja, skoro više  sile, dovoljnu količinu razigranosti, ali i melankolije, dakle svega onoga što je Mandelu učinilo jednom od najfascinantnijih političkih ličnosti njegovog doba”.

Karizmatični glumac prepoznatljivog glasa u svojoj bogatoj karijeri ostvario je blizu stotinu uloga, kako na TV-u tako i na velikom platnu. Uz Invictus Morgan Freeman je najznačajnije uloge odigrao u filmovima Street smart (1987), Driving Miss Daisy (1989), The Shawshank Redemption (1994), koje su mu donijele i nominacije za Oscara, te svakako u Million Dollar Baby (2004) za koju je i nagrađen ovim prestižnim priznanjem.

Status zvijezde potvrdio je i u nekim od najvećih filmova u protekle dvije decenije poput: Prince of Thieves (1991), Unforgiven (1992), Se7en (1995), Deep impact (1998), Batman begins (2005), The Dark knight (2008)… Zbog karakterističnog glasa Freeman se često  pojavljivao i u ulozi naratora, a 2005. njegov glas mogli smo čuti u čak dva najuspješnija filma te godine – War of the Worlds, te u dokumentarcu nagrađenom Oscarom March of the penguins.

Freemanova kompanija Revelations Entertainment sarađivala je sa brojnim inovativnim filmskim stvaraocima kao što su Brad Silberling, Robert Benton, Stephan Hopkins, Lee Tamahori, Ed Solomon i Mimi Leder. Revelations Entertainment producira filmove koji istovremeno mame i umjetnike i publiku. Povezanost tima sa liderima industrije zabave u kombinaciji sa izuzetnim poznavanjem digitalnih tehnologija privukli su prominentne investitore spremne da podrže projekte kompanije.

Tokom boravka u Sarajevu Morgan Freeman susrest će se sa mladim filmskim profesionalcima iz regije, učesnicima Sarajevo Talent Campusa. Nakon Sarajeva Morgan Freeman biće i specijalni gost Dubrovnik Film Meetings koji se u Dubrovniku realizuje u saradnji sa Adriatic Luxury Hotels, te magazinom Gloria.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)