Odgođeni stres testovi banaka

0
Odgođeni stres testovi banaka, Life.ba

Odgođeni stres testovi banaka, Life.baMeđunarodni monetarni fond (MMF), Evropska komisija i Evropska centralna banka dogovorili su se s centralnom bankom Grčke da na mjesec dana, do kraja oktobra, odgode testiranje platne sposobnosti posustalog grčkog bankarskog sektora, javio je u ponedjeljak londonski The Financial Times.

Provođenje stres-testova u oktobru omogućit će stručnjacima da procjene pokazatelje banaka za period od devet mjeseci, kao i rezultate privlačenja kapitala u visini od 1,7 milijardi eura, koje je najveća grčka banka, “Nacionalna banka Grčke”, planirala da okonča idućeg mjeseca. Uspješna aukcija tromjesečnih obveznica, koja će biti obavljena u utorak, povećala bi povjerenje investitora u pouzdanost grčkih dužničkih obaveza i takođe bi ubrzala integracije i akvizicije koje se već razmatraju, izjavio je neimenovani grčki bankar.

Grčka je prošlog utorka privukla više od milijardu eura na tržištima kapitala u svojoj prvoj emisiji obveznica za dva mjeseca. Mada je Atina morala da plati veoma visoke kamate na šestomjesečne zajmove, što govori da su problemi Grčke i eurozone još daleko od okončanja, gotovo trećina kupaca su bili međunarodni investitori. To je pozitivan signal za tu zemlju, jer su se ranije za grčke obveznice uglavnom interesovale samo domaće banke. Prinos na desetogodišnje grčke obligacije je na kraju prošle sedmice iznosio 11,54 posto, poslije tri uzastopna dana velikog rasta.

Radi poređenja, u septembru prošle godine prinos je iznosio oko 4,5 posto, prije nego što su grčki zvaničnici priznali da su obmanuli Evropsku uniju u pogledu domaćih javnih finansija. Mnogi bankari i investitori smatraju da stres testovi, koje je u julu obavio Komitet evropskih bankarskih supervizora u 91 banci u EU, nisu bili dovoljno strogi.

– Da su se sredsredili i na knjigovodstvo banaka, kao što je trebalo, a ne samo na trgovinski portfolio, test ne bi prošle 24 banke, a ne samo sedam koliko ih je palo u julu, smatraju stručnjaci Citygroupa.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)