EBRD će uložiti 200 miliona eura u BiH

0

EBRD će uložiti 200 miliona eura u BiH, Life.baU ovoj godini Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u našu zemlju planira uložiti od 150 do 200 miliona eura, što je na nivou dosadašnjih godišnjih ulaganja u ekonomiju BiH, izjavio je na današnjoj prezentaciji Izvještaja o tranziciji 2009., šef Ureda EBRD-a za BiH Giulio Moreno.

Prošle godine smo imali rekordne isplate sa 90 miliona eura u javni i 60 miliona eura u privatni sektor“, kazao je Moreno i dodao da je, i pored dobrih pokazatelja, ekonomska kriza dovela do negativnog pada u 2009. godini od četiri do pet posto. U odnosu na zemlje regiona, gdje je pad u prosjeku iznosio šest posto, kazao je Moreno, ovaj pad je “povoljan”. Prognoze stručnjaka EBRD-a govore o ekonomskom rastu u BiH u 2010. godini od 0,6 do jedan posto.

Kako je rečeno, sredstva koja EBRD planira izdvojiti u BiH odnose se, između ostalog, na infrasturkturne projekte, posebno u oblasti transporta (željeznice, autoput, aerodrom). “EBRD će u martu potpisati ugovor u vrijednosti od 25 miliona eura za obnovu Aerodroma u Sarajevu”, kazao je Moreno i dodao da će banka ostati aktivna i u finansijskom sektoru.

Nedavno potpisani ugovor sa Agencijom za osiguranje depozita u BiH, kako je kazao Moreno, omogućit će da se ograničeni garantovani depozit pomjeri sa granice 20.000 na granicu od 50.000 KM. Prema njegovim riječima, EBRD će i dalje pomagati komercijalne banke, mikrokreditne organizacije, zatim privatni sektor, odnosno mala i srednja preduzeća, što zahtijeva i određenu pomoć bh. vlasti. “Efikasno poslovanje podrazumijeva pojednostavljenje upravnog i birokratskog sistema u BiH”, istaknuo je Moreno.

Vodeći ekonomski stručnjak EBRD-a Peter Sanfey smatra da je ekonomija u BiH, sa padom, pokazala i zavidan nivo otpornosti. “Ulaganjem u infrastrukturu, BiH može ostvariti puni potencijal svog ekonomskog razvoja”, kazao je Sanfey. On je naglasio da je od ključnog značaja za BiH da ostane dio Međunarodnog monetarnog programa, jer učešće u tom programu kreira povjerenje svih investitora u sigurnost za poslovanje. U narednom periodu, Sanfey predviđa prosječan ekonomski rast u zemljama regiona od 3,3 posto. Od februara 2007. godine do 2010. EBRD je u BiH investirala oko 600 miliona eura u različita 32 projekta.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.