Bivši čelnik Centralne banke Njemačke: Svijet je pun gluposti, a euro je jedna od njih

0
Bivši čelnik Centralne banke Njemačke: Svijet je pun gluposti, a euro je jedna od njih, Life.ba

Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke Thilo Sarrazin izjavio je na jednom skupu u Beču da je svijet pun gluposti, i da je euro jedna od njih, javlja Anadolu Agency (AA). Sarrazin je pred oko 650 učesnika skupa u bečkoj palati Hofburg, sinoć istakao da Evropi nije potreban euro, naglasivši da podržava političku uniju ili labavi monetarni savez Evropske unije (EU).

“Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna evropska država”, kazao je Sarrazin. Tvrdi da euro nije donio veći stepen blagostanja i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio pogoršanju privrednog stanja.

LIFE:  Zasluženo! Iznos novca koji je Lana Pudar zaradila od osvojenih medalja sve iznenadio

On je kritikovao što su pojedine zemlje članice EU-a preuzele dugovanja drugih zemalja i što Evropska centralna banka (ECB) podržava državne budžete otkupom državnih obveznica. Nekadašnji član Upravnog odbora Centralne banke Njemačke je pristunima kazao da treba postojati mogućnost izlaska iz eurozone, “posebno za zemlje koje stvaraju probleme ostalima kao što su Grčka, Portugal ili Španija”.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.