Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

- Advertisement -

Bio sam sretan kao malo dijete kada sam prije tjedan dana slučajno pronašao mladu živu perisku. Odmah sam to išao prijaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da je periska na maloj dubini, strahovao sam da joj se što ne dogodi prije nego što je se zaštiti kavezom. Netko bi mogao stati na nju ili je oštetiti bacajući sidro. Zato je svakodnevno obilazim. Dao sam joj i ime – Ninjanka, kazao je Čvrljević.

Kako se navodi u subotu u priopćenju, u tijeku je izrada kaveza kojim će se početkom idućega tjedna zaštititi periska pronađena uz jednu od najpopularnijih plaža Zadarske županije.

PROČITAJTE JOŠ:  Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Dogovorili smo da kavez postave ronioci Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja. Oni su nam na isti način pomogli i u zaštiti žive periske u Privlaci, rekla je Milena Ramov, rukovoditeljica odsjeka za prirodnu i kulturnu baštinu Javne ustanove Park prirode Telašćica koja je u srednjem dijelu Jadranskog mora glavni partner na projektu „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“.

Taj projekt koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Periska Ninjanka trenutačno je visoka 9 centimetara.

To znači da je bila uistinu mlada periska kad je u Jadranu prije tri godine nastupilo veliko izumiranje plemenitih periski. Sada smo posvećeni pronalasku živih jedinki te prikupljanju njihovih ličinki. Svaki pronalazak žive periske izuzetno je dragocjen. Zato pozivamo lokalno stanovništvo i turiste da tijekom ronjenja obrate pozornost na periske, poručio je Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Nedim Botić: Kad duša strepi, zna se ko je smiri i izliječi

Masovni pomor periski u Sredozemlju krenuo je prije šest godina iz Španjolske, a prouzročio ga je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama, podsjeća se u priopćenju Hrvatskog veterinarskog instituta, objavila je Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u...

Baka zabranila kćerki i unuku da kod nje slave Božić jer ne vjeruju u Djeda Mraza

Jedna žena izazvala je pomutnju na Redditu nakon što...

Google građanima BiH čestitao Dan državnosti

Tehnološka firma i najpoznatiji pretraživač na svijetu Google svake...

Nedim Botić: Kad duša strepi, zna se ko je smiri i izliječi

Imaš neki strah koji ti muči dušu. Nikome to nisi...

Saša Matić posjetio grob Kemala Montena: Bio je jedan od najvećih muzičara

Saša Matić posjetio je grob legendarnog Kemala Montena na...