Rezultati nekoliko naučnih studija povezuju redovan unos kafe sa manjim rizikom od smrti od raznih težih bolesti. Važna studija o konzumaciji kafe, provedena 2012. godine na 402.260 ljudi u dobi od 50 do 71 godine, pokazala je da je kod onih koji su pili najviše kafe zabilježena značajno manja vjerovatnost smrti tokom razdoblja od 12 do 13 godina, piše portal Prvo zdravlje.
Čini se da je optimalna količina iznosila četiri do pet šoljica kafe dnevno. Uz ovu količinu, muškarci i žene imali su 12, odnosno 16 posto manji rizik od prerane smrtnosti. Ipak, ispijanje šest ili više šoljica dnevno nije donijelo dodatnu korist.
Međutim, čak i umjerena konzumacija kafe od samo jedne šoljice dnevno povezana je s 5 do 6 posto smanjenim rizikom od rane smrti – što pokazuje da je čak i malo kafe dovoljno za pozitivan učinak.
Posmatrajući određene uzroke smrti, istraživači su otkrili da je manja vjerovatnost da će oni koji piju kafu umrijeti od infekcija, ozljeda, nesreća, respiratornih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i bolesti srca. I druge, novije studije podupiru ove nalaze. Čini se da je konzumacija kafe dosljedno povezana s nižim rizikom od rane smrti.
Imajte na umu da su ovo opservacijske studije koje ne mogu dokazati da je kafa uzrokovala smanjenje rizika – potvrđuje se korelacija, ne i kauzalnost. Ipak, njihovi rezultati dobra su potvrda da se kafe – u najmanju ruku – ne treba plašiti.