Inspekcija u Sarajevu: Otkriveni higijenski problemi u proizvodnji sladoleda

- Advertisement -

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) proveli su inspekciju u 24 ugostiteljska objekta koji se bave proizvodnjom i prodajom sladoleda.

Tokom inspekcije, kontrolisana je higijena radnog procesa, analizirani su brisevi površina, opreme i pribora, te izvršena mikrobiološka kontrola sladoleda u suradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Uzeto je 113 briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće zaposlenih, kao i 63 uzorka sladoleda. Rezultati su pokazali da 19 briseva sadrži mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad dozvoljenih granica prema Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Od 63 uzorka sladoleda, tri nisu ispunila standarde Pravilnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Obavijest o privremenom prekidu snabdijevanja vodom u Kantonu Sarajevo

Prisutnost ovih mikroorganizama ukazuje na moguće nedostatke u higijeni tokom proizvodnje, skladištenja i rukovanja namirnicama. Inspektori su izrekli 21 rješenje o otklanjanju nedostataka i provođenju korektivnih mjera, saopćeno je iz KUIP-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Basel izabran za domaćina Eurovizije 2025. godine

Veliko finale 69. takmičenja za pjesmu Eurovizije biće održano...

Oprez na putu: Povećane gužve i radovi u saobraćaju tokom vikenda

Vikend donosi značajno povećanje saobraćaja, pa očekujemo gužve u...

Privremene izmjene saobraćaja zbog utakmice FK Sarajevo – FK Radnik

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) obavještava građane...

Obavijest o privremenom prekidu snabdijevanja vodom u Kantonu Sarajevo

U okviru redovnih aktivnosti na održavanju vodovodnog sistema izvodit...

Novi autoput dužine 11 kilometara uskoro u prometu

Javno poduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar obavještava da je...