Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) proveli su inspekciju u 24 ugostiteljska objekta koji se bave proizvodnjom i prodajom sladoleda.
Tokom inspekcije, kontrolisana je higijena radnog procesa, analizirani su brisevi površina, opreme i pribora, te izvršena mikrobiološka kontrola sladoleda u suradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Uzeto je 113 briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće zaposlenih, kao i 63 uzorka sladoleda. Rezultati su pokazali da 19 briseva sadrži mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad dozvoljenih granica prema Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Od 63 uzorka sladoleda, tri nisu ispunila standarde Pravilnika.
Prisutnost ovih mikroorganizama ukazuje na moguće nedostatke u higijeni tokom proizvodnje, skladištenja i rukovanja namirnicama. Inspektori su izrekli 21 rješenje o otklanjanju nedostataka i provođenju korektivnih mjera, saopćeno je iz KUIP-a.