Igor Bošnjak dobitnik Nagrade za mlade vizualne umjetnike ‘Zvono 2018’

- Advertisement -

Nagrada za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH – “Zvono”, koja se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimiteda, kao i samostalne izložbe pri povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, večeras je u Sarajevu dodijeljena Igoru Bošnjaku.

Cilj Nagrade “Zvono” je nastaviti pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu.

Bošnjak je naglasio da je bio finalista 2010. godine, što predstavlja potvrdu kontinuiteta njegovog rada i zalaganja.

U okviru proglašenja pobjednika nagrade, otvorena je i izložba radova finalista u izložbenim prostorijama Udruženja za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti “Sklop”.

Predstavnica “Sklopa” Samira Kulenović pojasnila je da su se na izložbi predstavili finalisti Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić.

Naglasila je da se Bošnjak predstavio sa dva video-rada o monumentu i ratu, ali na metafizički način, dok se mladi umjetnik Kekerović predstavio sa instalacijom u prostoru “Hard Core”, skulpturom od betonskih jaja koja predstavljaju simbol protesta te digitalnim crtežima o društveno-političkim temama.

PROČITAJTE JOŠ:  Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Umjetnica Tatić je predstavila radove “Nezavršena kuća” o prosječnim bh. kućama bez fasade koji bi trebali predstavljati nacionalni spomenik za prosječne ljude.

Dodala je da se najmlađa finaslistica Majstorović žiriju predstavila radom “Are you born to be pretty” o osobama na socijalnim medijima te radom o Safikadinom spomeniku u Banjoj Luci koji je na svoj način sanirala, budući da je bio ‘zapušten’.

Najavila je da će sutra biti održano i javno vodstvo kroz izložbu za zainteresovanu publiku, uz prisustvo kustosica izložbe i umjetnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Armin Muzaferija na turneji po Velikoj Britaniji, prihod od koncerata ide za pomoć narodu Palestine

Konkurs je i ove godine bio otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40 godina starosti, koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima ili imaju interdisciplinarni pristup.

Izložba će biti otvorena do 14. decembra, svakog četvrtka i petka od 14 do 19 sati, a subotom od 11 do 17.

Ovu ključnu nagradu “Sklop” realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited. Projekt podržava Vlada Švicarske.

Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže. Svoje ime nagrada je dobila po Likovnoj grupi Zvono, koja je djelovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...

“Putovanje” slika BH. umjetnice Alise Teletović od Sarajeva do Strasburga

Dati glas modernoj umjetnosti, ostaviti trag, sačuvati BIH umjetnost,...